*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 288

  София, 06.07.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  Председател: Евгений Стайков

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова ч.т.д. № 1422 по описа за 2022 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда чл.274,ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба, подадена от ответника Д. Р. срещу определение № 619 от 26.01.2022г. по в.ч.гр.д.№ 455/2022г. на Софийски градски съд, ГО, ІV-В въззивен състав, с което е оставена без уважение частната жалба на тази страна срещу определението от 03.11.2021г. по гр.д.№ 78846/2019г. на СРС, 140 състав. С последното първоинстанционният съд е оставил без уважение молбата по чл.64,ал.2 ГПК за възстановяване на срока за изпълнение на указания за отстраняване на нередовности на подадената от Д. Р. въззивна жалба.

  С частната касационна жалба се иска отмяна на определението като неправилно и постановяване възстановяване на срока за отстраняване на нередовностите на подадената от ответника въззивна жалба. Твърдението е, че пропускането на срока за внасянето на дължимата държавна такса за въззивното обжалване се дължи на обективни, независещи от страната причини, както и на временна материална затрудненост. Допускането на касационното обжалване е обосновано с довод за очевидна неправилност на обжалвания въззивен акт.

  Съставът на ВКС констатира, че частната касационна жалба е недопустима на основание чл.274,ал.4 ГПК и следва да се остави без разглеждане.

  Предмет на делото е иск, предявен срещу частния касатор, по реда на чл.422,ал.1 ГПК с правно основание чл.240 ЗЗД и чл.86 ЗЗД с обща цена 2 448.85лв. Съгласно разпоредбата на чл.280,ал.3,т.1 ГПК не подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни дела с цена на иска до 5 000лв. за граждански дела и до 20 000лв. - за търговски дела като не е налице изключението, визирано в същата разпоредба (иск за собственост и други вещни права върху недвижими имоти и съединените с тях обуславящи иска за собственост искове). Следователно, аналогично на режима на обжалваемост на решението по съществото на спора, съгласно изричната разпоредба на чл.274,ал.4 ГПК, няма да подлежи на частно касационно обжалване и въззивното определение, постановено във връзка с искането за възстановяване на пропуснат срок.

  Неточното указание в обжалваното определение за неговата обжалваемост не обосновава допустимостта на частната касационна жалба.

  По изложените съображения, Върховен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари