Определение №287/10.05.2022 по дело №556/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 287

  София, 10.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на деветнадесети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова т.д.№556/2022,.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 и чл.274 ал.2 ГПК.

  С решение №5/11.02.2021г. по т.д.н.№115/2020 г. Бургаски апелативен съд е потвърдил решение №65/20.02.2020г. по т.д.№354/2018 г. на Окръжен съд Бургас, с което е отхвърлена молбата на „БПИ“АД, в качеството му на присъединен кредитор, за откриване на производство по несъстоятелност на „Еврокапитал – България“АД. Със същото решение въззивният съд е прекратил производството по въззивната жалба на „Нафтекс Петрол“ЕООД/н/ и по въззивната жалба на „Петрол“АД срещу решение №97/25.03.2019г. по т.д.№354/2018 г. на Окръжен съд Бургас, с което е отхвърлена молбата на „Нафтекс Петрол“ЕООД/н/ по чл.625 вр. чл.629 ал.4 ТЗ и е открито по молба на останалите кредитори /включително „Петрол“АД/ производство по несъстоятелност на „Еврокапитал – България“АД, поради свръхзадълженост с начална дата 30.09.2018г. с останалите последици на чл.630 ал.1 ТЗ.

  Недоволен от така постановеното решение в частта, с която е потвърдено решение №65/20.02.2020г. по т.д.№354/2018 г. на Окръжен съд Бургас, е останал „БПИ“АД, който е подал касационна жалба срещу него, чрез процесуалния си представител адв.В. В.. В същата са изложени оплаквания за неправилност, поради постановяването му при допуснати процесуални нарушения и неправилно приложение на материалния закон, както и за необоснованост на въззивния съдебен акт. Оспорен е изводът на съда за недоказано наличие на неудовлетворено парично притезание на дружеството срещу длъжника, което да се отнася до търговска сделка, като се излагат доводи,че с плащането на чуждото задължение „БПИ“АД се е суброгирало в правата на лизингодателя по договори за лизинг, сключени между длъжника и „И Ар Би лизинг България“ ЕАД и това му вземане от длъжника представлява негово задължение, породено и отнасящо се до абсолютна търговска сделка по смисъла на чл.608 ал.1 т.1 ТЗ вр. чл.1 ал.1 т.15 ТЗ. Касаторът счита,че въззивният състав неправилно е тълкувал волята на страните по сключените сделки, които не съдържат волеизявления на „БПИ“АД за встъпване в дълга на „Еврокапитал –България“ЕАД към лизингодателя, респ., че не отговаря към последния като солидарен длъжник, а клаузата на чл.10 от споразумението между касатора и „И Ар Би лизинг България“ЕАД е уговорена единствено като право на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари