*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпроси

Длъжен ли е въззивният съд служебно да назначи съдебно-психологическа експертиза при наличие на данни за синдром на родителско отчуждение, за да бъде установено или отречено наличието му, и съответно – да бъдат взети мерки за преодоляването му, ако отчуждение е налице?

Задължително ли е изслушването пред съда на родителя, чието лишаване от родителски права се иска?

Отговори
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети април през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 4300 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 от ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на ответницата по делото Т. А. Г., подадена чрез процесуалния ѝ пълномощник адв. К. Т. срещу решение № 260227/30.06.2021 г., постановено по възз. гр. дело № 777/2020 г. на Софийския окръжен съд. С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстнционното решение № 260001/31.08.2020 г. по гр. дело № 611/2019 г. на Свогенския районен съд, по иск, заведен от прокурора, жалбоподателката е лишена, на основание чл. 132, ал. 1, т. 2 СК, от родителските права по отношение на малолетното ѝ дете М. Г. Х.; определен е режим на лични отношения между майката (жалбоподателката) и детето – всяка втора събота от месеца от 10 ч. до 18 ч.; жалбоподателката е осъдена, считано от 31.08.2020 г., да заплаща месечна издръжка в размер 160 лв. на детето, чрез К. И. Д. и Д. Г. Д.; в тежест на жалбоподателката е възложена държавна такса по делото.

Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се поддържат оплаквания и доводи за неправилност на обжалваното решение, поради съществени нарушения на съдопроизводствените правила, нарушение на материалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 от ГПК.

Ответникът по касационната жалба – Прокуратурата на Република България не е подала отговор на жалбата. Участвалата в производството Дирекция „Социално подпомагане“ – [населено място] не е насрещна страна по делото спрямо жалбоподателката-ответница, поради което не разполага с процесуално право на отговор на касационната жалба, като може да вземе само становище по нея.

Мотиви

В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК на жалбоподателката Т. Г., като общи основания по чл. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Обвързан ли и съдът със заключението на вещото лице и следва ли да го обсъди с всички доказателства по делото? Кога предположението е допустимо като доказателство в гражданския процес?
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Кой е правният въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение, при преценка за допускане на касационно обжалване? Длъжен ли е касаторът да изложи ясна и точна формулировка на правния въпрос от значение за изхода по конкретното дело, разрешен в обжалваното въззивно решение или…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари