*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

При разрешаването на спор между родителите само относно изменение на режима (мерките) за лични отношения между детето и родителя, комуто не е предоставено упражняването на родителските права, длъжен ли е съдът служебно да назначи съдебно-психологическа/психиатрична експертиза, при наличие на данни за синдром на родителско отчуждение у детето, – за да бъде установено или отречено наличието му, и съответно – да бъдат предложени мерки за преодоляването му, ако отчуждение е налице?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети април през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН ЦОНЕВ, МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № 4393 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 от ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на ответницата по делото А. К. М. срещу решение № 45/22.06.2021 г., поправено в частта за разноските с решение № 94/12.08.2021 г., постановени по възз. гр. дело № 1265/2021 г. на Старозагорския окръжен съд. С обжалваното въззивно решение е отменено отхвърлителното първоинстнционно решение № 260174/25.02.2021 г. по гр. дело № 4777/2020 г. на Старозагорския районен съд (СзРС) и е уважен, предявеният от С. Б. К. срещу жалбоподателката, иск по чл. 59, ал. 9 СК, във вр. с чл. 51, ал. 4 СК, предл. 3 за изменение на мерките относно упражняването на родителските права в частта за режима на лични отношения, определен със споразумение между страните, одобрено с решение № 196/17.02.2014 г. по гр. дело № 257/2014 г. на СзРС, като е определен нов режим на лични отношения между бащата (ищеца) С. К. и малолетното дете на страните Б. С. К., както следва: всяка първа и трета седмица от месеца от 18 ч. на петъчния ден до 18 ч. в неделния ден – с „право на“ преспиване на детето у родителя в петък и събота вечер; един месец непрекъснато през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката; всяка четна година – дните, които са официални празници във връзка с К., включително тези, обявени от Министерския съвет (МС) за почивни съгласно чл. 154, ал. 2 от КТ, от 10 ч. в първия ден до 18 ч. в последния; всяка нечетна година – дните, които са официални празници във връзка с Нова Година и с Великден, включително тези, обявени от МС за почивни съгласно чл. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари