*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 285

  гр. София, 05.07.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на тридесети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова ч. т. д. № 1348/2022 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.274, ал.2, изр.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Бардгруп“ ЕООД със седалище в [населено място], представлявано от управителя К. К., срещу разпореждане № 183 от 09.05.2022 г. на съдията - докладчик по ч. т. д. № 1016/2021 г. на ВКС, Търговска колегия, Първо отделение, с което е оставена без уважение молбата на „Бардгруп“ ЕООД за освобождаване от внасяне на държавна такса по подадена от дружеството частна жалба вх. № 1602/17.02.2022 г.

  В частната жалба се прави искане за отмяна на обжалваното разпореждане като неправилно и за уважаване на молбата за освобождаване от задължението за внасяне на държавна такса в размер на 15 лв. Частният жалбоподател поддържа, че разпореждането е постановено в противоречие с принципа за ефективност по чл.4, § 3 от Договора за ЕС, с гарантираното от чл.6, § 1 ЕКПЧОС право на справедлив процес, с практиката на ЕСПЧ и на Съда на ЕС, според която националните процесуални разпоредби във връзка с дължимите държавни такси правят невъзможно или прекомерно трудно упражняването на правата, предоставени на частноправните субекти от правото на ЕС, поради което при прилагането им следва да се отчете за какво се дължи таксата, нейния размер и дали тя е непреодолима пречка за достъпа до правосъдие. Излага оплаквания, че в конкретния случай не е извършена преценка на посочените критерии и на въздействието на извънредното положение във връзка с разпространението на Ковид-19 върху дейността на дружеството, което е от значение за извода дали внасянето на държавна такса съставлява непреодолимо препятствие за достъпа до правосъдие.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след преценка на данните и доводите по делото, намира следното :

  Частната жалба е допустима - подадена е от надлежна страна в срока по чл.275, ал.1 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, но по същество е неоснователна.

  С определение от 19.01.2022 г. по ч. т. д. № 1016/2022 г. състав на ВКС, Търговска колегия, Първо отделение, е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари