*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  10

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 284

  София, 27.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на пети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията ТОМОВ

  ч. гр. дело №423/2022 г., взе предвид следното :

  Производството е по реда на чл.274 ал.3 т.1 ГПК

  Образувано е по частна жалба на И. Д. Д. ,чрез адв.С. С. срещу въззивно определение № 544 от 24.11.2021г по ч.гр.дело № 444/2021г на Апелативен съд –Велико Търново в тази негова част ,с което е потвърдено определение №609/28.09.2021г за прекартено производството по част от исковете , предмет на гр.д №138/2021г по описа на Окръжен съд –Ловеч Потвърдено е преграждащото определение за прекратяване на производството по иска,предявен от ищеца И. Д. Д. на основание чл.439, ал.1 ГПК , като собственик на ипотекиран ,но не от ищеца , недвижим имот в [населено място] По отношение на договорната ипотека , вписана на 18.06.2007г , със същата искова молба е предявен и иск за обявяване на нейната нищожност на основание чл.167, ал.3, във вр чл.26,ал.1 ЗЗД ,тъй като договорът е сключен от длъжника А. И. Д. в полза на Българска пощенска банка АД за имот ,по отношение на който с влязло в сила решение е установено ,че не е бил нейна собственост.По отношение на този иск производството е прекратено с определение №609/28.09.2021г на ОС – Ловеч , потвърдено с обжалбаното понастоящем въззивно определение на ВТАС Обстоятелството ,че имотът не принадлежи на длъжника ,също е предмет на предявен от ищеца иск, квалифициран по чл. 440 ГПК. Преграждащото определение за прекратяване на производството по него е отметнено с определение № 544 от 24.11.2021г по ч.гр.дело № 444/2021г на Апелативен съд –Велико Търново. По отношение на имота, представляващ УПИ застроен с еднофамилна жилищна сграда , е насочено принудително изпълнение по изп. дело №1083/2020г на ЧСИ В. П..Поради това ищецът е обосновал интерес от предявяване включително на иск по чл. 439 ,ал.1 ГПК , основан на твръдение за погасено по давност право на „Юробанк –България „ АД като взискател по изпълнителното дело и ипотекарен кредитор, по издаден срещу длъжника А. И. Д. изпълнителен лист и за несъществуване на ипотечното право в полза на банката, тъй като ипотеката е била подновена 02.02.2017г,към ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари