*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 284

София, 05.08.2022 год.

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на осемнадесети юли през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева ч.гр.дело № 2577 описа за 2022 год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал.3, т. 1 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на С. П. А., чрез адв. М. Н. против определение № 286 от 25.05.2022 г. на Окръжен съд Сливен, постановено по в.ч.гр.д. № 207/2022 г., с което е потвърдено определение № 239/03.05.2022 г. по гр.д. № 546/2022 г. на Районен съд Нова Загора, с което е прекратено производството по делото поради недопустимост на молбата на жалбоподателката за защита от домашно насилие. Иска се допускане на касационно обжалване и отмяна на въззивното определението. В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК е повдигнат правен въпрос в хипотезата на чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

При извършена служебна проверка, настоящият съдебен състав намира подадената частна касационна жалба за процесуално недопустима. Съгласно чл.274, ал.4 ГПК, не подлежат на обжалване онези въззивни определяния, с които се прегражда развитието на граждански лица, образувани по искове, решенията по които не биха подлежали на касационно обжалване. Съгласно чл.17, ал.6 ЗЗДН, съдебното производство по дела, образувани с искания за защита по този закон, е двуинстанционно, като решението на въззивния окръжен съд е окончателно.

Предвид изложеното, обжалваното въззивно определение е изключено от касационен контрол поради ограничението на чл.274, ал.4 ГПК, вр. чл.17, ал.6 ЗЗДН. След като решението по искането на С. П. А. не би могло да се обжалва пред ВКС, на основание чл.274, ал.4 ГПК същото важи и за определението за прекратяване на производството по молбата.

Следва да се посочи, че погрешните указания в обжалваното определение, че същото подлежи на обжалване, не променят извода за недопустимост на касационното производство по делото.

Предвид горното, подадената частна касационна жалба, като процесуално недопустима, следва да се остави без разглеждане, а образуваното по нея частно гражданско производство по настоящото дело следва да се прекрати.

Водим от горното Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение,

О П Р Е Д Е Л И :

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частна касационна жалба с вх. № 2874/10.06.2022 г., подадена от С. П. А., чрез адв. М. Н. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари