Определение №281/11.04.2022 по дело №4449/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 281

  гр. София, 11.04. 2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на шести април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Стоянова гр. д. № 4449 от 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на В. К. Д., подадена чрез адв. В. Т., срещу въззивно решение № 263458/18.05.2021 г., постановено по възз. гр. д. № 12557/2019 г. по описа на Софийски градски съд, с което е отменено решение № 136555/08.06.2019 г., постановено по гр. дело № 72824/2017 г. по описа на Софийски районен съд и е отхвърлен искът по чл. 87, ал. 3 ЗЗД, предявен от В. К. Д. срещу Д. В. М. за разваляне на сключения между продавача Л. К. Д. и купувача – ответницата по делото, договор за продажба на недвижим имот – апартамент в [населено място], подробно индивидуализиран в решението, обективиран в н.а. от 21.12.2012 г.

  В касационната жалба се релевират доводи за неправилност на въззивното решение поради противоречие с материалния и процесуалния закон и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК. Искането е за неговата отмяна.

  В изложение към касационната жалба касаторът е формулирал следните въпроси във връзка с основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 ГПК: 1/ „Длъжен ли е въззивният съд да обсъди поотделно и в тяхната съвкупност всички изложени от страните доводи и възражения, да посочи защо приема едни доводи и възражения, а други не приема и да обоснове крайните си изводи?“; 2/ „Длъжен ли е съдът при направено от ответника предложение по реда на чл. 87, ал. 3, изр. 2 ЗЗД да даде срок за изпълнение, или може да приеме, че предвид обстоятелствата по делото срок не следва да се дава?“; 3/ „Допустимо ли е предложение от ответника по реда на чл. 87, ал. 3, изр. 2 ЗЗД да бъде заявено при условие на евентуалност – в случай, че главното му възражение за оспорване на вземането бъде отхвърлено?“; 4/ „Представлява ли наличието на извинителна причина за забавата на купувача задължителна предпоставка за даване на срок за изпълнение на ответника по реда ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари