Определение №280/05.05.2022 по дело №1646/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 280

  гр. София, 05.05.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и шести април през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова т. д. N 1646 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е въз основа на касационна жалба на ищеца по делото Х. Р. Р. от [населено място] против решение № 237/22.04.2021г. по т.д. №162/2021г. на Апелативен съд –С., с което е потвърдено решение № 260405/20.11.2020 г. по т.д. № 2170/2019 г. на Софийски градски съд за отхвърляне като неоснователни на искове с правно основание чл. 25, ал. 4 ЗЮЛНЦ, предявени от Х. Р. Р. против Сдружение „Менса - България“, [населено място], за отмяна на взетите на 03.12.2019 г. решения от Общото събрание за освобождаване на членовете на управителния съвет на сдружението и за избиране на нов състав, поради незаконосъобразност и поради противоречие с устава.

  Касаторът твърди, че въззивното решение е неправилно, поради нарушение на материалния закон и необоснованост. Претендира присъждане на направените разноски за всички съдебни инстанции.

  Ответникът по жалбата и по делото, Сдружение „Менса България“, в писмен отговор изразява становище, че подадената касационна жалба не отговаря на изискванията за допускане до касационно разглеждане по чл.280 от ГПК, а по същество е неоснователна. Претендира направените в настоящото производство разноски, включително за адвокатски хонорар, като представя списък на разноските по чл. 80 от ГПК, ведно с доказателства за извършването им.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, като взе предвид данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  Касационната жалба, с оглед изискванията за редовност, е процесуално допустима – подадена е от надлежна страна в преклузивния срок по чл.283 ГПК срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт.

  От събраните по делото доказателства апелативният състав е намерил за установено, че с решение № 1885/23.10.2019 г. по т.д. № 2170/2019г. на Софийския градски съд, на основание чл. 26, ал. 1 от ЗЮЛНЦ по искане на 43 членове на сдружение „Менса - България“ е свикано общо събрание на сдружението на 3.12.2019г. от 16 часа, в [населено място], [улица], ет. 3, при следния дневен ред: 1. Обсъждане и вземане на решения по процедурни въпроси. Вземане ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари