*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 280

  гр. София, 05.07.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България , Търговска колегия , първо търговско отделение, в закрито заседание на четвърти юли, през две хиляди двадесет и втора година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  като разгледа докладваното от съдия Божилова ч.т.д. № 1089 по описа за две хиляди и деветнадесета година, съобрази следното :

  Настоящото дело е образувано по частна жалба на „Бест инвесторс„ ЕАД / в несъстоятелност /, чрез синдика Р. М., против определение № 167/18.01.2019 г. по ч.гр.д.№ 5571/2018 г. на Софийски апелативен съд, с което е оставена без уважение частната жалба на същата страна против определение от 27.07.2018 г. по гр.д.№ 8654/2018 г. на Софийски градски съд. С потвърденото определение е оставена без разглеждане частната жалба на „ Бест инвесторс„ЕАД /в несъстоятелност/ против разпореждане за незабавно изпълнение на заповед за изпълнение, издадена на основание документ по чл.417 ГПК, по ч.гр.д.№ 83747/2017 г. на Софийски районен съд.

  С определение № 236/20.05.2019 г. по настоящото дело производството е спряно до постановяване на тълкувателно решение по тълк.дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС. Такова е постановено на 23.06.2022 год., поради което са налице предпоставките за възобновяване на производството.

  С оглед възприетото становище в тълкувателното решение, че определение на апелативен съд, постановено по чл. 274 ал. 2 предл. 2 ГПК, с което е потвърдено преграждащо развитието на производството определение или разпореждане на окръжен съд, като въззивна инстанция, не подлежи на касационно обжалване, частната жалба се явява процесуално недопустима. Същата не попада в хипотезите, за които горепосоченото разрешение не се прилага – обект на обжалване не е разпореждането на окръжен съд за връщане на касационна жалба, за връщане на частна касационна жалба или за връщане на частна жалба против свое определение по чл. 274 ал. 1 предл. 1 ГПК. Поради това определение № 167/18.01.2019 г. по ч.гр.д.№ 5571/2018 г. на Софийски апелативен съд, с което е оставена без уважение частната жалба на същата страна против определение от 27.07.2018 г. по гр.д.№ 8654/2018 г. на Софийски градски съд, е окончателно, а частната жалба на дружеството в несъстоятелност срещу него – недопустима.

  Водим от горното, Върховен касационен съд, първо търговско отделение

  О П Р Е Д Е Л И :

  ВЪЗОБНОВЯВА производството по ч.т.д. № 1089/2019 г. на Върховен касационен съд, първо търговско отделение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари