Определение №28/28.01.2022 по дело №4177/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 28

  София, 28.01.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 08.12.2021 година в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Бранислава Павлова

  ЧЛЕНОВЕ: Теодора Гроздева

  Милена Даскалова

  разгледа докладваното от съдия Даскалова гр.дело № 4177/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Х. М. Х. против решение № 163/29.06.2021 г. постановено по възз. гр. д. № 311/2021г. по описа на Окръжен съд - Русе, с което е потвърдено решение № 95 от 26.02.2021, постановено по гр. д. № 3983 по описа на Русенския районен съд, с което е отхвърлен предявеният от касатора Х. М. Х. иск за признаване за установено по отношение на „Банка ДСК“АД, [населено място] и Н. Х. Х., че Н. Х. Х. не е собственик на 1/4 ид.ч. от описания в решението недвижим имот.

  Касационната жалба съдържа оплаквания за неправилност на въззивното решение, поради постановяването му в нарушение на материалния закон, поради необоснованост и поради допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените. Сочат се основания по чл. 280, ал. 1, т.1 и т. 3 ГПК за допускането му до касационно обжалване.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторът поставя следните въпроси:

  1.Приложима ли е при предявен отрицателен установителен иск с правно основание чл. 440 ГПК, нормата на чл. 17, ал.3 ЗЗД в случаите, при които ищецът и приобретател по привидното съглашение няма дълг, респ. взискателят по изпълнението и ответник не му е кредитор и неговият /на ищеца/ съпруг и също ответник, не е страна по привидното съглашение, поради което и не е приобретател по него ?/ Касаторът обосновава искането си за допускане на касационно обжалване по този въпрос с твърдение, че по него липсва съдебна практика, както и че разпоредбата на чл. 17, ал.3 ЗЗД е непълна, тъй като не регламентира хипотеза, при която приобретател по привидното съглашение е не длъжникът, а неговият съпруг.

  2. Длъжен ли е въззивният съд да обсъди всички доказателства по делото във връзка с твърденията и възраженията на страните и да обоснове решението си ?

  Ответната страна по касационната жалба “Банка ДСК“, АД, [населено място], с подадения отговор на жалбата, изразява становище за неоснователност на същата, липса на основания по чл. 280 ГПК за допускане до касационно обжалване на въззивното решение, както и за правилност на същото. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари