Определение №/28.05.2021 по дело №422/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий/Основание: Предстои добавяне

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  гр. София, 28.05.2021 година

  Върховният касационен съд на Република България, Второ наказателно отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми май, 2021 година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕОДОРА СТАМБОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ:БИСЕР ТРОЯНОВ

  ДИМИТРИНА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното в процедура по чл.423 вр.чл.420,ал.3 НПК от съдия СТАМБОЛОВА К.Н.Д.422/21 г.

  и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.423 НПК.

  Постъпило е искане от С. Д. В. чрез неговия защитник Я. Н. за възобновяване на наказателно дело, предвид отсъствено за осъдения разглеждане на производството. В искането е отправена и молба за спиране изпълнението на влязлата в сила присъда.

  Такива правомощия на решаващия орган са разписани в разпоредбата на чл.420,ал.3 вр.чл.423 НПК и искането за спиране е процесуално допустимо.

  След изготвяне на разпореждане от 14.05.21 г.на съдията-докладчик, с което защитата е запозната, са постъпили материали по Ч.Н.Д.364/20 г.по описа на ОС-Ямбол, В.Н.Ч.Д.22/21 г.по описа на АС-Бургас, за което производство е достигнат извод, че се иска възобновяване.

  Няма никакви основания за спиране изпълнението на влезлия в сила съдебен акт на ОС-Ямбол, с който неизтърпяната част от наложеното на В. наказание по Н.О.Х.Д.47/20 г.по описа на РС-Тополовград пробация е заменено с лишаване от свобода за срок от пет месеца и петнадесет дни, търпимо при първоначален общ режим. Претенцията е отправена с доводи, че това е несправедливо спрямо осъдения и неговото семейство, за което той полага грижи, както и че се препятства възможността му да изпълнява задълженията си по сключен трудов договор.

  Твърдението, въз основа на което е образувано и настоящото касационно производство, за задочно разглеждане на делото по отношение на молителя, не може да бъде основание за спиране изпълнението на влязла в сила присъда, защото това е същината на настоящата процедура. Също така обаче повод за спиране не може да се търси и в самото присъствие на неблагополучията, съпътстващи реалното изпълнение на влезлия в сила съдебен акт. Те касаят самото него и житейските аргументи за неблагоприятни за лицето и неговото семейство последици не са от характер да предизвикат спиране.

  Водим от изложените аргументи, Върховният касационен съд, Второ наказателно отделение

  О П Р Е Д Е Л И :

  ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на С. В. за спиране изпълнението на влезлия в сила спрямо него съдебен акт по Н.Ч.Д.364/20 г.по описа на ОС-Ямбол.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ:1/ 2/


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари