Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

Определение за недопускане

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 277

София, 21.06.2022 год.

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седемнадесети май през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр. д. № 271 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Т. Ж. А., чрез пълномощника й адвокат А. П., против решение № 1426 от 31.08.2021 г., постановено по гр. д. № 526 по описа за 2021 г. на Окръжен съд Варна, с което е потвърдено решение № 261793 от 23.12.2020 г., постановено по гр. дело № 9307/2019 г. на Районен съд Варна за отхвърляне на предявения от Т. Ж. А. против Община Варна иск по чл. 49 ЗЗД за сумата 9 000 лева, представляващи 1/3 от обезщетение в общ размер на 27 000 лв. за причинени неимуществени вреди, изразяващи се в морални болки и страдания и психически стрес, причинени вследствие смъртта на пострадалия Ж. Й. А., поради създадената с починалия й баща постоянна, трайна и дълбока емоционална връзка, в качеството на ответника на собственик на общински пътища в Община Варна, вкл. кръстовище, разположено на общински път [улица]и [улица], до Автогара Варна, като не е изпълнил свои задължения във връзка с поддържането им - изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, да организира движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и от замърсяване от моторните превозни средства, съгласно чл. 3, ал. 1 ЗДвП, и не е управлявала общинската собственост в интерес на населението в общината, съобразно разпоредбата на чл. 11, ал. 1 ЗОС с грижата на добър стопанин, както и всички останали специални правила на ЗОС, като е проявила бездействие при управление на транспортно комуникационни мрежи и съоръжения и не е управлявала своята общинска собственост, а именно общински път [улица]и [улица]и кръстовището, разположено на общински път [улица]и [улица], до Автогара Варна, което бездействие е довело до възникването на ПТП на 16.06.2014 г. с участници - водач В. В. с МПС марка „Пежо", модел „Партнер" с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

Leave a comment

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!