*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 277

  гр. София, 15.07.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на тринадесети юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОРИС ИЛИЕВ

  ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

  като разгледа докладваното от съдията Вълдобрева ч.гр.д. № 2327/2022г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  С частна касационна жалба с вх. № 4160 от 19.05.2022г. на Р. С. Н., подадена чрез пълномощника адв.Г. Г., се обжалва определение № 396 от 03.05.2022г., постановено по в.ч.гр.д. №178/2022г. на ОС-Велико Търново, с което е потвърдено определение № 52 от 10.01.2022г. по гр.дело № 1900/2021г. на РС-Велико Търново за оставяне без разглеждане, като недопустим, предявеният от Р. Н. против А. И. Г. и Д. Г. Г., иск с правно основание чл.26, ал.2, пр.5 ЗЗД и е потвърдено определение № 195 от 01.02.2022г. по гр.дело № 1900/2021г. на РС-Велико Търново, в частта, с която ищцата Н. е осъдена да плати на ответниците по 485 лева разноски по делото.

  В частната касационна жалба се подържа, че атакуваното определение е неправилно, иска се да бъде допуснато до касационен контрол, да бъде отменено и делото да бъде върнато на друг състав на съда за продължаване на съдопроизводствените действия. Основното оплакване е, че въззивният съд е допуснал смесване на основанията за претендираната недействителност на сделката от 01.11.2006г. и вместо да подведе фактическите твърдения на ищцата под приложимата материалноправна норма-чл.26, ал.1, предл.2 ЗЗД-иск за установяване нищожността на процесната продажба като сключена при заобикаляне на закона, с цел да се заобиколи забраната на чл.152 ЗЗД и в заобикаляне на разпоредбата на чл.209 ЗЗД, е приел, че е сезиран с иск по чл. 26, ал. 2, предл. 5 ЗЗД, във вр. с чл.17, ал.1 ЗЗД, което е довело до неправилни изводи при формиране на решаващата му воля относно допустимостта на иска.

  Ответниците по жалбата-А. И. Г. и Д. Г. Г., чрез пълномощника адв. Я. Т., оспорват същата като неоснователна.

  Частната касационна жалба е подадена в законоустановения срок от надлежна страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

  За да потвърди определението на РС-Велико Търново по чл. 130 ГПК въззивната инстанция е възприела извода на първоинстанционния съд, че с оглед заявените в исковата молба фактически твърдения и петитум предявеният иск следва да се квалифицирал като такъв по чл. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари