*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 276

София, 21.06.2022 год.

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седемнадесети май през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр. д. № 277 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на М. К. Е. и К. П. Е., чрез пълномощника им адвокат С. Б., против решение № 73 от 15.07.2021 г., постановено по гр. д. № 1317 по описа за 2021 г. на Окръжен съд – Стара Загора, с което е отменено решение № 473 от 19.07.2018 г. по гр. д. № 428/2018 г. на Районен съд – Казанлък в частта по насрещния установителен иск за собственост и вместо него е постановено друго за отхвърляне на предявения от М. К. Е. и К. П. Е. против Р. Т. Р. иск за признаване на собствеността им въз основа на изтекла в тяхна ползва придобивна давност на 346 кв.м. или 2/3 ид.ч. от дворно място, цялото с площ от 523 кв.м. в [населено място], за което е отреден УПИ **** в кв. 241, кадастрален район 504 по плана на града, за размера над 1/2 ид.ч., като на ответника са присъдени разноски.

Р. Т. Р. чрез пълномощника си адвокат С. Г.-Ч. е подал писмен отговор по реда и в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който оспорва касационната жалба, но не е изразил становище по наличието на предпоставките за допускане на касационно обжалване.

За да се произнесе по наличието на основание за допускане на касационно обжалване, касационният съдебен състав съобрази следното:

Старозагорският окръжен съд е констатирал, че производството пред него е образувано след като с решение № 1 от 28.04.2021 г., постановено по гр.д. № 4852/2019 г. по описа на ВКС на РБ Първо ГО е отменено предходно въззивно решение в частта, с която е отхвърлен насрещния установителен иск за собственост за разликата над 1/2 ид.ч. от имота, като касационното обжалване на предходното въззивно решение е било допуснато на основание чл. 280, ал. 2, предл. 3 ГПК – поради очевидна неправилност.

Въззивната жалба е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари