*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 276

  гр. София, 15.07.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на тринадесети юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОРИС ИЛИЕВ

  ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

  като разгледа докладваното от съдията Вълдобрева ч.гр.д. № 2450/2022г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба с вх. № 2730 от 17.03.2022г. на Ж. К. Д., чрез пълномощника адв. Р. Й., срещу определение № 181 от 09.02.2022г. по ч.гр.дело № 39/2022г. на Старозагорския окръжен съд, I граждански състав, с което е потвърдено определение № 1868 от 16.12.2021г. по гр. дело № 2115/2021г. на РС-Стара Загора за прогласяване международната некомпетентност на съда да разгледа и реши делото и за прекратяване на производството поради международна неподведомственост на българския съд.

  Частният жалбоподател твърди, че обжалваното определение е необосновано. Оспорва извода на съда, че в случая са приложими разпоредбите на Регламент(ЕО) № 2201/2003, според които българският съд не е компетентен да реши спора между страните. Иска да се допусне касационно обжалване на определението и същото да бъде отменено и делото върнато за продължаване на съдопроизводствените действия.

  Ответницата по частната касационна жалба-В. Г. Г. не взема становище.

  Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение, като взе предвид становището на частния жалбоподател и данните по делото, приема следното:

  Частната касационна жалба е допустима- подадена е в срок от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу съдебен акт, който подлежи на касационно обжалване.

  Старозагорският районен съд е бил сезиран с искова молба от Ж. К. Д., с която против В. Г. Г. са предявени искове по чл.127, ал.2 ГПК за изменение на мерките относно упражняването на родителските права по отношение на роденото от съвместното съжителство на страните дете К. Ж. К., за изменение на местоживеенето на детото, за изменение на режима на лични отношения с детето и заплащането на месечната му издръжка, определени с влязло в сила решение на РС-Стара Загора от 18.07.2017г. по гр.дело № 4328/2016г. В исковата молба се твърди, че в нарушение на постановеното решение, през 2017г. ответницата заедно с детето заминали за Словения и се установили трайно там, като по този начин майката възпрепятствала контактите между детето и баща му. Иска се от съда да бъде постановено решение, с което родителските права по отношение на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари