*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 276

  София, 22.07.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на девети юни , две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов

  гр. дело №2092/2021г.

  С протоколно определение от 31.03.2022г е даден ход за разглеждане на гр. дело №2092/2021г по същество. Настоящият състав на ВКС Трето г.о е обявил , че ще се произнесе с решение по касационната жалба на Х. Л. К. ,подадена чрез пърномощник адв. К. Г. от САК срещу решение №261406 от 02.03.2021г по в.гр.дело № 5186/2020г. на Софийски градски съд в частта ,с която е потвърдено отхвърлянето на иска за обезщетение на неимуществени вреди на основание чл.2 ал.1 т.3 ЗОДОВ от незаконно обвинение ,по което ищецът е оправдан с влязла в сила присъда,за разликата над присъденото от първоинстанционния съд с решение № 4305/08.01.2020г. по гр. д. № 23562/2019г. на СРС обезщетение от 3000 лева, до пълния предявен размер от 16 000 лева.

  След като предпоставките за отговорност на държавата при основанието на чл.2 ал.1 т.3 ЗОДОВ са установени по делото и в случая безспорни, а според становищата на страните пред касацаионната инстнация не е спорно и това ,че наказателното дело не е приключило в разумен срок, въззивната инстанция е определила като спорен въпроса отговаря ли определеното от СРС обезщетение на критериите на чл. 52 ЗЗД. Искът е предявен за обезщетяване на вредите ,причинени от незаконно обвинение предявено на ищеца като непълнолетен (навършил 16 години) и поддържано за периода от 19.06.2010г до 27.06.2018г ,до влизане в сила на оправдателната присъда. Предявено и поддържано в досъдебна и съдебна фаза на две съдебни инстнации, е обвинение в нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди ,чл.129,ал.2 предл.3,вр чл.63,ал.1 т.3 НК .От незаконното наказателно преследване ищецът е изпитвал напрежение при явяване на двадесет от общо 23 проведени заседания в съдебна фаза ,неудобство от положението в което се намира и несигурност относно изхода на делото.В началото на наказателното производство е бил ученик в елитна столична гимназия. Наложило се е да обяснява отсъствия , съучениците му странели от него ,понасял е укорите на родителите си.След завършване на гимназиално образование,поради наказателното дело ищецът се отказал да кандидатства икономика и през 2013г се ориентирал към ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари