*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  11

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 275

  София, 20.06.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание на двадесет и осми април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател:Маргарита Соколова

  Членове:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. № 67/2022 г., и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл. 288 вр. чл. 280 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от „ИВТУР“ ООД със седалище в [населено място], срещу въззивното решение № 1139/30.06.2021 г. по в. гр. д. № 783/2021 г. на Варненския окръжен съд.

  От ответниците по касация - ищецът С. В. Д. и третото лице - помагач на ответника „Д. Инвест“ ЕООД са получени писмени отговори със становище, че липсват предпоставки за допускане на касационно обжалване; ищецът е въвел и възражение за недопустимост на касационната жалба срещу въззивното решение по иска за парично вземане.

  Върховният касационен съд на РБ, състав на I-во г. о., при произнасяне по допускане на касационното обжалване намира следното:

  С обжалваното решение частично е отменено решение № 261232/16.11.2020 г. по гр. д. № 17115/2019 г. на Варненския районен съд, както и решение № 260180/25.01.2021 г. по същото дело, и вместо това касаторът „ИВТУР“ ООД е осъден да заплати на С. В. Д. сумата 1 330 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди вследствие на наводняване от теч от собствения на ответника апартамент № 604, етаж 6, в жилище на ищеца - апартамент № 504, етаж 5, представляващ самостоятелен обект с идентификатор № ..........по КК и КР, находящ се в апартаментен комплекс „Я.", в к. к. „Зл. п.“, [населено място], ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, на основание чл. 49 ЗЗД.

  Със същото въззивно решение първоинстанционното решение е потвърдено в частта, с която"ИВТУР" ООД е осъдено да преустанови бездействието си по неотстраняване на повредите по откритата тераса на ап. 604, като извърши необходимите строително-ремонтни работи за спиране на теча, причиняващи повреждане на тавани и стени в ап. № 504, на основание чл. 109 ЗС.

  По делото е установено, че с н. а. № ..../2007 г. за учредяване право на строеж между съсобственици „ИВТУР“ ООД, Д. А. К., ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари