Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 275

София, 21.06.2022 г.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Гражданска колегия, Второ отделение в закрито заседание на пети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

Емилия Донкова

като разгледа докладваното от съдия Емилия Донкова гр. д. № 4856 по описа на ВКС за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 във вр. с чл. 280 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от адвокат И. А., като пълномощник на Е. С. С., срещу въззивно решение № 207 от 09.03.2021 г., постановено по гр. д. № 2246/2020 г. по описа на Софийския апелативен съд, в частта, с която е отменено първоинстанционното решение за осъждане на ответника И. Г. Г. солидарно с „Булмикс 97“ ООД – гр. София, да заплати на ищеца сумата 94 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди и сумата 4 500 лв. – обезщетение за имуществени вреди, като вместо него е постановено ново по същество, с което исковете срещу този ответник са отхвърлени. Въззивното решение е влязло в сила в частта, с която е потвърдено първоинстанционното решение за осъждане на дружеството да заплати на касатора горните суми на основание чл. 49 ЗЗД.

В писмен отговор в срока по чл.287, ал.1 ГПК ответникът в касационното производство И. Г. Г., чрез процесуалния си представител, изразява становище, че не са налице предпоставки за допускане на касационно обжалване по изложените в отговора съображения.

Касационната жалба е подадена срещу подлежащ на обжалване акт на въззивния съд в срока по чл. 283 ГПК.

При проверка по допускането на касационното обжалване, Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение, намира следното:

В изложението на основанията за допускане на касационно обжалване е поставен следния въпрос, по отношение на който се твърди наличието на предпоставката по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, като се сочи, че същият е разрешен в противоречие с практиката на ВКС: „при доказано по делото непозволено увреждане за ищеца, пасивно солидарно отговорни ли са за причинените вреди на пострадалия, прекият извършител на деликта и възложителят на работата, при извършване на която е пострадало увреденото лице“. Сочи се противоречие с ППВС № 7/1958 г., № 7/1959 г. и № 9/1966 г. и решение № 503/21.07.2010 г. по гр. д. № 1069/2009 г. на трето г. о.

Върховният касационен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари