*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 273

  София, 15.07. 2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети юли две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Декова гражданско дело № 4057 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248, ал. 1 ГПК.

  Постъпила е молба с вх. № 3572 от 19.04.2022 г. от Н. С. Г., чрез процесуален представител адв. Б., за изменение на постановеното по делото определение № 263 от 06.04.2022 г. в частта му за разноските. Иска се присъждане на по-нисък размер – до определения в Наредба № 1 от 09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения минимален размер на адвокатското възнаграждение за касационното производство.

  В срока по чл. 248, ал. 2 ГПК е постъпил писмен отговор от насрещната страна по молбата И. С. Г., подаден чрез процесуален представител адв. Н., в който се поддържа, че молбата е недопустима, тъй като не е представен списък по чл. 80 ГПК от страната, както и, че не е налице основание за изменение на постановеното определение в частта за разноските.

  Върховният касационен съд, състав на ІII г. о., за да се произнесе взе предвид следното:

  Молбата за изменение на постановеното определение в частта за разноските е подадена в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК, от надлежна страна и е допустима. Разглеждана по същество молбата е основателна.

  С постановеното в настоящото производство определение № 263 от 06.04.2022 г. е оставена без разглеждане касационната жалба на Н. С. Г. срещу решение от 03.06.2021 г. по в. гр. д. № 12969/2019 г. на Софийски градски съд. Прието е, че цената на предявения иск с правно основание чл. 439 ГПК е под минимално изискуемия праг за касационна обжалваемост по чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК, поради което производството по отношение на иска е приключило с постановяване на въззивното решение и в двете си части – по исковете за главница и за лихва. Молителят - жалбоподател е осъден да заплати на ответника в производството по чл. 288 ГПК И. С. Г. сумата 800 лева разноски за адвокатско възнаграждение за касационната инстанция.

  Искането на молителя за намаляване поради прекомерност по чл. 78, ал. 5 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари