*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

За проверка правилността на извода на съда, че площта от имота на ищеца, заключена между изградената от ответника ограда между двата имота и регулационната граница между тях по плана от 1959 г., по отношение на която искът по чл.108 ЗС е приет за основателен, съответства на отразения на приложение № 2 към заключението на вещото лице триъгълник МN5, с площ от 12 кв.м.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на трети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:
ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА, РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр.д. № 2724/2021г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Н. Г. Т. срещу въззивно решение № 61 от 25.02.2021г., постановено по в.гр.д.№ 748/2020г. на Благоевградския окръжен съд, с оплаквания за недопустимост и неправилност поради нарушение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила - касационни основания по чл.281 ГПК, т.2 и т.3.

С решение № 735 от 07.02.2020г. по гр.д. № 183/2019г. на Гоцеделчевския районен съд, по предявените от Г. Г. М. и Б. Р. М. против касатора искове, е признато за установено, че ищците са собственици на УПИ ***, кв.18 по плана на [населено място], общ. Г. от 1999г., с площ от 570 кв.м, на основание договори за дарение и покупко-продажба, в границите на който влиза и част с площ от 12 кв.м с формата на триъгълник, заключен между букви МN и цифра 5 на скица-приложение № 2 към заключението на вещото лице, неразделна част от решението, и ответникът е осъден да им предаде владението върху тази част на основание чл.108 ЗС.

С обжалваното решение въззивният съд е потвърдил първоинстанционното решение, което е било предмет на въззивно обжалване в частта, с която предявеният иск по чл.108 ЗС е уважен.

По делото е установено, че ищците в първоинстанционното производство Г. Г. М. и Б. Р. М. се легитимират като собственици на процесния урегулиран поземлен имот по силата на договор за дарение от 10.08.2011г. /нот.акт № 39/2011г./, с който първата ищца е придобила 1/2 ид.част от него, и договор за покупко-продажба от 12.07.2018г. /нот. акт № 167/2018г./, с който двамата са придобили останалата 1/2 ид.част в режим на съпружеска имуществена общност. Ответникът е собственик на съседен урегулиран поземлен имот * от кв.18, с площ от 395 кв.м, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение по чл. 290 ГПК
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    За проверка правилността на извода на съда, че площта от имота на ищеца, заключена между изградената от ответника ограда между двата имота и регулационната граница между тях по плана, по отношение на която искът по чл. 108 ЗС е приет за основателен, съответства на отразения към заключението на вещото лице…

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари