*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 272

  гр. София, 04.07.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и осми юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  изслуша докладваното от съдия Христова ч.т.д.№820 по описа за 2022г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.2, пр.2 ГПК.

  Образувано е по жалба от „Агропродукт Стойкови“ ЕООД, [населено място] срещу определение №60421 от 29.11.2021г. по ч.т.д. №1916/2021г. на ВКС, ТК, І т.о. в частта, с която е оставена без разглеждане подадената от жалбоподателя частна касационната жалба вх.№3188/15.06.2021г. срещу определение №175 от 27.04.2021г. по в.ч.т.д.№110/2021г. на Апелативен съд- Велико Търново.

  Жалбоподателят моли за отмяна на обжалвания съдебен акт като неправилен- постановен при нарушение на материалния закон и необоснованост. Намира за неправилен изводът на съда, че е налице предявяване на чужди права. Поддържа тезата, че третото лице помагач може да участва активно и да извършва процесуални действия по делото, вкл. да подава жалби, бранейки правата на подпомаганата страна. Излага и съображения за основателността на оставената без разглеждане частна жалба. Моли да бъде отменено определението и да бъде върнато делото за произнасяне по касационната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на Първо отделение, като прецени данните по делото, приема следното:

  Частната жалба е процесуално допустима – депозирана е от надлежна страна в рамките на преклузивния едноседмичен срок по чл.275, ал. 1 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което следва да бъде разгледана по същество.

  Производството пред ВКС е образувано по частни касационни жалби от С. П. С. и от „Агропродукт Стойкови“ ЕООД срещу определение №175 от 27.04.2021г. , постановено по в.ч.т.д.№110/2021г. на Апелативен съд- Велико Търново, с което е потвърдено разпореждане №260490 от 27.11.2020г., постановено по т.д.№142/2019г. от Окръжен съд- Ловеч. С потвърденото разпореждане е върната подадената от С. П. С. – трето лице помагач на ответника „Агропродукт Стойкови“ ЕООД, въззивна жалба срещу решение №260006/21.09.2020г., постановено по т.д.№142/2019г.

  С атакуваното определение съставът на ВКС, І т.о. оставя без разглеждане като недопустима частната касационна жалба на „Агропродукт Стойкови“ ЕООД срещу определението на въззивния съд за потвърждаване връщането на въззивната жалба на С. П. С.. Излага доводи, че атакуваното от касатора определение не засяга негови права и законни интереси и представлява недопустимо упражняване на чужди права.

  ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари