Определение №272/07.04.2022 по дело №4312/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 272

  гр.София, 07.04.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Трето отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на тридесет и първи март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Томов

  ЧЛЕНОВЕ: Драгомир Драгнев

  Геновева Николаева

  като изслуша докладваното от съдия Драгомир Драгнев гр. д. № 4312 по описа за 2021 г., приема следното:

  Производството е по реда на чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Община Иваново против решение № 86 от 27.04.2021 г., постановено по въззивно гражданско дело № 168 по описа за 2021 г. на Русенския окръжен съд, с което е потвърдено решение № 260419 от 17.11.2020 г. по гр. д. № 1076 по описа за 2020 г. на Русенския окръжен съд, с което са отхвърлени като неоснователни предявените от Община Иваново срещу Г. П. Д., С. Г. Д. и П. Г. Д. искове за прогласяване нищожността на договор за покупко-продажба от 15.09.1998 г. на недвижим имот пл. № 79, находящ се в местност „Пристанище“, масив 1, в землището на [населено място], Област Р., поради невъзможен предмет и противоречие със закона, отхвърлен е предявеният от Община Иваново срещу Г. П. Д., С. Г. Д. и П. Г. Д. иск с правно основание чл. 124, ал. 1 ГПК за признаване за установено в отношенията между страните, че ищецът е собственик на недвижим имот с идентификатор № .............. по КККР на селищно образувание Пристанище, [населено място], община Иваново, с площ от 166 кв. м., с административен адрес: [населено място], [улица], както и предявеният от Община Иваново срещу „Меркур БГ“ ЕООД иск с правно основание чл. 108 ЗС за предаване на владението върху процесния имот.

  Касаторът твърди, че решението на Русенския окръжен съд е неправилно поради необоснованост, нарушение на материалния закон и процесуалните правила – основание за касационно обжалване по чл. 281, ал. 1, т. 3 от ГПК. Като основания за допускане на касационното обжалване сочи очевидна неправилност и чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 от ГПК по следните въпроси:

  1. По въпроса за съществуването на предмета на договора за покупко-продажба. Според касатора е налице противоречие между обжалваното решение и решение № 64 от 08.03.2012 г. по гр. д. № 820/2011 г. на III ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари