Определение №272/04.05.2022 по дело №1087/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 272

  гр. София, 04.05.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на девети март през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1087/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационни жалби на „Топлофикация София“ ЕАД със седалище в [населено място] и „Диагностично консултативен център - 29 - София“ ЕООД - [населено място] срещу въззивно решение № 52 от 04.02.2021 г., постановено по в. т. д. № 2122/2020 г. на Апелативен съд - София.

  С касационната жалба на „Топлофикация София“ ЕАД е обжалвана частта от въззивното решение, с която е потвърдено решение № 258 от 03.02.2020 г. по т. д. № 3366/2017 г. на Софийски градски съд в частта за отхвърляне на предявения от „Топлофикация София“ ЕАД против „Диагностично - консултативен център - 29 - София“ ЕООД иск по чл.422 ГПК вр. чл.59 ЗЗД и чл.86 ЗЗД за разликата над сумата 34 470.39 лв. до сумата 41 453.24 лв. - главница, и за сумата 4 228.67 лв. - мораторни лихви.

  В жалбата се поддържа, че в обжалваната част решението на въззивния съд е необосновано и постановено в нарушение на материалния закон, и се прави искане за неговата отмяна, за уважаване на иска по чл.422 ГПК в пълен размер и за присъждане на разноски. Навеждат се оплаквания, че въззивният съд неправилно е приел, че сключвайки договор само по отношение на абонатен № 2418, ответникът е загубил качеството на клиент на „Топлофикация София“ ЕАД за потребената топлинна енергия за абонатен № 5132, без да вземе предвид подаденото заявление за присъединяване на сградата към топлопреносната мрежа на [населено място] и изпратените покани за сключване на договор и за изплащане на задължения за двата абонатни номера с посочен единен номер за платеца. Излагат се доводи, че липсата на сключен договор не изключва облигационната връзка между страните, след като сградата е топлоснабдена и ответникът не е предприел действия, свързани с предвиденото в общите условия рекламационно производство и с оспорване на обстоятелството, че не дължи заплащане на задълженията за абонатен № 5132, отразени в ежемесечно издаваните и получавани от него данъчни фактури.

  В представено с жалбата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари