Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 271

  Гр. София, 22.06.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на 21.06.2022 г. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  Като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова

  Ч.т.д. № 327/2022 г., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл.274 ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на ИНЖЕНЕРКОНСУЛТ ООД /в несъстоятелност/, чрез управителя – Т. Й., приподписана от процесуален пълномощник при условията на чл.284 ал.2 ГПК, срещу определение № 2046/30.07.2021 г. по в. ч. гр. д. № 2093/2021 год. по описа на Софийския апелативен съд, ГО, ХІV състав, с което е потвърдено определение от 10.12.2020 год. по т. д. № 3108/2017 год. по описа на Софийския градски съд за спиране на производството по делото, на основание чл.229 ал.1 т.4 ГПК, до произнасянето на съда по несъстоятелността по т. д. № 2327/2018 г. по описа на СГС, VІ-17 състав с определение по чл.692 ТЗ относно предявените с молба вх.№ 83150 от 13.08.2020 г. от ИНВЕСТБАНК АД вземания и реда за удовлетворяването им.

  В частната жалба се излагат доводи, че определението е неправилно – незаконосъобразно и необосновано. Оспорва се приетата от въззивния съд връзка на преюдициалност между двете дела с оглед обстоятелството, че съдът се е позовал на разпоредби на чл.637 ТЗ, които имат предвид искови претенции срещу длъжника, докато в случая искът е заведен от длъжника за оспорване ипотечното право на кредитор. Твърди се, че определението противоречи и на трайната практика на ВКС относно правото на длъжника да води съдебни искове за защита на правата си, в т.ч. и за защита на масата на несъстоятелността.

  В изложението по чл. 284 ал. 3 т. 1 ГПК искането за допускане на касационно обжалване се основава на хипотезите на чл. 280 ал. 1 т. 1 и т. 3 ГПК по въпросите: 1. Има ли право страната да предяви отрицателен установителен иск, за да оспори твърдяни парични задължения, когато може да защити правата си по друг процесуален способ – чрез положителен установителен или осъдителен иск; 2. Има ли право на самостоятелни процесуални действия управителният орган на несъстоятелния длъжник тогава, когато дружеството е предявило искове за защита на правата и интересите си преди откриване на производството по несъстоятелност по чл.630 ТЗ и без изрично да са прекратени правата на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари