Определение №270/07.04.2022 по дело №3104/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  N. 270

  гр. София 07.04.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, трето отделение в закрито заседание на десети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИМЕОНЧАНАЧЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

  ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  изслуша докладваното от съдия СИМЕОН ЧАНАЧЕВ гр.дело N 3104 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на Р. М. Б., подадена чрез адвокат Ю. С. против решение № 260090 от 23.04.2021 г. по гр. дело № 227/2020 г. на Кюстендилски окръжен съд.

  Отговор по чл. 287, ал. 1 ГПК от Е. Х. В. и В. Х. В. и двамата действащи чрез своята майка и законен представител Д. Р. Т. е подаден чрез адвокат Н. Н. Д. и адвокат Ж. В. Т., като са изложени доводи за липсата на основания по чл. 280, ал., 1, т. 1 ГПК.

  Не е подаден отговор по чл. 287, ал. 1 ГПК от Л. И. В..

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, състав на трето отделение, след като констатира, че касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК, при наличие на правен интерес, от страна по делото и по отношение на съдебен акт, който подлежи на инстанционен контрол приема, че същата е процесуално допустима.

  Налице е основание за допускане на касационно обжалване по реда на чл. 280, ал. 2, предложение 2 ГПК поради следните съображения:

  Жалбата има за предмет цитираното въззивно решение в частта, с която е обезсилено решение № 24 от 10.01.2020 г. по гр. дело № 2062/2018 г. на Районен съд-Дупница, с което наследодателят на ответниците по касация-Х. В. В., починал в хода на въззивното производство е осъден да заплати на Р. М. Б. сумата 7261 лв., ведно със законната лихва от 15.10.2018 г. и 1000 лв. разноски. За да постанови този правен резултат, състав на въззивната инстанция е приел, че съдът при първоинстанционното разглеждане се е произнесъл по непредявен иск. В мотивите си второинстанционният съд е отразил лаконично фактически констатации, отразяващи обстоятелствата, които е възприел като основание на претенцията, а именно предявен пред районния съд „…иск за сумата 12000 лв., представляваща авансово изплатена от ищцата по договор за строителство на обект „пристройка /гараж и стълбищна клетка и надстройка на съществуваща жилищна сграда“, находяща се в УПИ ІІІ-267, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари