*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  13

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 270

  София, 18.05.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т.о. в закрито заседание на двадесети април през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  Председател: Бонка Йонкова

  Членове: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  като изслуша докладваното от съдията Петрова т.д. № 1632 по описа за 2021 год. за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда чл.288 ГПК, образувано по съвместна касационна жалба на ищците П. Д. П. лично и като майка и законна представителка на малолетния Б. П. Д., роден 2010г., на непълнолетната К. П. Д., р.2005г., действаща със съгласието на майка си П. П. и на Н. Д. П. срещу решение № 1097 от 05.04.2021г. по в.гр.д.№ 788/2020г. на Апелативен съд София, ГО, 7 състав, с което е потвърдено решението по гр.д.№ 4857/2017г. на СГС, 6 състав. Първоинстанционният съд е отхвърлил предявените от първите трима ищци искове, квалифицирани по §115,ал.1,т.1 от Закона за застрахователния договор, във вр. с §7,ал., §11, §18, ал.1 от Закона за движение по пътищата и § 253,ал.2 от Гражданския законник на Федерална република Германия, за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди, търпени от смъртта на П. Р. Н., настъпила в резултат на пътно транспортно произшествие от 20.03.2016г. в [населено място], Федерална Република Германия, виновно причинено от водач, застрахован по задължителна застраховка „гражданска отговорност“ при ответното застрахователно дружество „ХУК24”АГ със седалище [населено място], Германия. Със същото решение е отхвърлен предявеният срещу същото застрахователно дружество над сумата 5 000лв. до размер от 40 000лв. (частичен иск от вземане в общ размер от 80 000лв.) искът на Н. Д. П., за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди за причинени й телесни увреждания от същото транспортно произшествие.

  Касаторите се позовават на неправилност на решението, с което са отхвърлени претенциите им, искат отмяната му и уважаването им в предявения размер. Изразяват несъгласие с изводите на съдилищата, че с оглед на приложимото германско право и разпоредбата на § 253,ал.1 от Германския граждански законник, съответно константната съдебна практика по приложението й, правото да бъде поправена неимуществената вреда, причинена от смърт на близък при ПТП, е признато в правния ред на ФРГ само при извънредни обстоятелства, само ако вредата превишава нормалните реакции и неудобства, единствено когато е налице увреждане на здравето поради шок от загубата на близък, причинена при ПТП. Оспорват и изводите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари