Определение №27/28.01.2022 по дело №3883/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 27

  гр. София 28.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховен касационен съд, четвърто гражданско отделение в закрито заседание на 18 януари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОЯ АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

  ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдия З. Атанасова

  ч.гр. дело № 3883 по описа за 2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274,ал.2 от ГПК.

  Образувано е по подадена частна жалба от „Т.” АД, чрез адв.К. И. срещу определение № 1584/14.06.2021 г. по ч.гр.дело № 1533/2021 г. на Софийски апелативен съд, с което е оставена без разглеждане жалбата на „Т.” АД срещу решение № 261588/04.03.2021 г. по ч.гр.дело № 14237/2020 г. на Софийски градски съд, в частта, с която съдът е потвърдил постановление от 17.11.2020 г.по изп.дело № 2338/2020 г. на ЧСИ с рег. № , с район на действие СГС, с което СИ е отказал да прекрати изпълнителното дело и е оставена без уважение частната жалба на „Т.” АД срещу решение с характер на определение № 261588/04.03.2021 г. по ч.гр.дело № 14237/2020 г. на Софийски градски съд, в частта, с която съдът е оставил без разглеждане жалба вх. № 296584/01.12.2020 г. срещу налагане на обезпечителни меркизапори по изп.дело № г. на ЧСИ с рег. № , с район на действие СГС, подадена от „Т.” АД. Поддържаните основания за неправилност на определението са нарушение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила и необоснованост. Според жалбоподателя неправилен е извода на САС за необжалваемост на събирането на сумите от ЧСИ в момент, следващ спирането на изпълнителното производство. Действието на ЧСИ след спиране на изпълнението е незаконосъобразно и нищожно на същите основания, на които би бил нищожен съдебен или административен акт. Според жалбоподателя липсата на правомощие действието да се извърши обуславя нищожност на това действие и нищожността подлежи на съдебен контрол на общо основание. В частната жалба се поддържа, че приобретателят на спорно вземане няма повече права от прехвърлителя му, че изпълнителното дело, което прехвърлителят е водил е спряно и прекратено. Приобретателят не може да води второ, както и по него ЧСИ да извършва изпълнителни действия. Поддържа се още, че този опит за заобикаляне на закона е още едно основание за нищожност не само на атакуваното от жалбоподателя действие, а и на всички действия по второто изпълнително дело. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари