Определение №27/27.01.2022 по дело №3193/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 27

  гр. София, 27.01.2022г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети януари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ПЛАМЕН СТОЕВ

  Членове: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Янчева гр. дело № 3193 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх. № 3492/20.04.2019 г., подадена от С. Х. Д., чрез адвокат А. Г., срещу решение № 59 от 24.02.2021 г. по гр. д. № 793/2020 г. на Окръжен съд – Благоевград, с което е потвърдено решение № 2277 от 19.04.2018 г. по гр. д. № 1021/2016 г. на Районен съд – Разлог.

  С потвърденото първоинстанционно решение е отхвърлен предявеният от С. Х. Д. срещу Б. С. Б. и А. А. Б. иск по чл. 54, ал. 2 ЗКИР за признаване за установено, че ищецът е собственик на 37 кв. м, представляващи част от имот с пл. № *, п. *, кв. 1 по КП от 2001 г. на [населено място], разположени по дължина на източната му граница с имот пл. № *, п. * кв. 1 по КП от 2001 г., които към момента на одобряване на КККР на [населено място] със заповед № РД-18-23/19.04.2011 г. на изп. директор на АГКК са отразени неправомерно като част от ПИ с идентификатор ***, при съседи: имоти с идентификатори ***, ***, *** и ***, с административен адрес: [населено място], общ. Б., обл. Б., както и че е налице грешка при заснемането границата между поземлени имоти с идентификатори *** и ***.

  Въз въззивното решение, постановено по реда на чл. 294 ГПК, е посочено, че първоинстанционният съд е сезиран с положителен установителен иск за собственост, предявен на основание чл. 54, ал. 2 ЗКИР, като ищецът твърди, че е собственик, на основание договор за покупко-продажба, на поземлен имот с идентификатор *** по КККР за землището на [населено място], реституиран в полза на продавачите по договора. При закупуването на имота било извършено трасиране от специалист и границите били установени на място, като трайно материализирани такива. Съгласно исковата молба ответниците са собственици, в режим на съпружеска имуществена общност, на поземлен имот с идентификатор ***. Ищецът твърди, че границата между посочените по-горе имоти с идентификатори *** и *** била трайно установена и материализирана, за което нямало спор, но същата се разминавала с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари