*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Р Е Ш Е Н И Е

№ 27/22.06.2022г.

В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, първо търговско отделение, в открито заседание на двадесет и осми февруари, през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

при участието на секретаря Ангел Йорданов и като разгледа докладваното от съдия Божилова т.д.№ 239 по описа за две хиляди двадесет и първа година, съобрази следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на А. И. М. – лично и като законен представител на двете си малолетни деца – Р. А. М. и Г. А. М. , против решение № 11564/ 06.07.2020 г. по гр.д.№ 3572/2019 г. на Софийски апелативен съд, в частта му, с която, след частична отмяна и частично потвърждаване на решение № 3075/25.04.2019 г. по гр.д.№ 2510/2017 г. на Софийски градски съд, като правен резултат са отхвърлени предявените от касаторите против ЗАД „ ДаллБогг Живот и Здраве„ АД искове, с правно основание чл.432 ал.1 КЗ, за разликата над присъдените по 60 000 лева на всеки от ищците и до претендираната от първия сума от 200 000 лева , а за втория и третия – за разликата до претендираната от всеки сума от 250 000 лева –обезщетение за неимуществени вреди, търпими от смъртта на съпругата на първия и майка на останалите двама - П. М., настъпила в причинна връзка с ПТП от 27.06.2016 г., по вина на водача на застрахован при ответното дружество, по задължителна застраховка „Гражданска отговорност„ на автомобилистите, лек автомобил. Касаторите излагат доводи за неправилност на въззивното решение, като постановено в противоречие с материалния закон – чл. 52 ЗЗД - досежно определяне справедлив размер на обезщетението за неимуществени вреди и чл. 51 ал. 2 ЗЗД, досежно приетото от съда съпричиняване на вредоносния резултат от пострадалата – поради непоставен предпазен колан и самопоставяне в риск, приемайки да пътува с неправоспособен водач. Не споделят становището на съда, че обстоятелствата, относно изцяло поетите от преживелия съпруг родителски задължения по отношение на двете малолетни деца – близнаци, след смъртта на съпругата му и тяхна майка, са без значение при определяне размера на застрахователното обезщетение, както и че същото следва да се определи на база на обичайно търпими вреди, доколкото не са доказани такива с по-голяма от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари