Определение №27/21.01.2022 по дело №2079/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  гр. София,21.01.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на четвърти януари през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  катоизслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 2079 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.2 вр. ал.1, т.1 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Агенция по вписванията срещу определение № 431 от 07.07.2021г. по т.д. № 630/21г. на Софийски апелативен съд, ТО, 9 състав, с което е оставена без разглеждане подадената от частния жалбоподател жалба срещу решение № 260864 от 31.05.2021г. по т.д. № 654/2021г. на СГС, ТО, VI-14 състав.

  Частният жалбоподател поддържа, че обжалваното определение е постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила и материалното право. Поддържа, че с промените в ЗТРРЮЛНЦ са предвидени изменения в режима на обжалване на постановените от длъжностните лица по регистрацията откази, като по този начин се признава процесуалното му право на жалба срещу постановените в производството по чл.25 от закона съдебни актове. Счита, че с промените в чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ се регламентира възможността на Агенция по вписванията при постъпване на жалбата срещу отказа по реда на чл.25, ал.2 от закона да изложи отговор /възражение/ по жалбата и да представи доказателства по направените в нея твърдения, като съгласно мотивите към законопроекта, с тези изменения се дава възможност както на жалбоподателя, така и на агенцията, като страни в производството да защитят своите права и интереси. Позовава се и на чл.25, ал.4 ЗТРРЮЛНЦ, съгласно която решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му на жалбоподателя и на агенцията пред съответния апелативен съд, с което се давало възможност както на жалбоподателя, така и на Агенция по вписванията да обжалва решението на окръжния съд. Сочи, че разпоредбата на чл.25, ал.2, изр. последно ЗТРРЮЛНЦ регламентира и обуславя правния интерес на Агенция по вписванията от обжалване на актовете на съда, с които са засегнати нейни права и законни интереси. Моли обжалваното определение да бъде обезсилено или да бъде отменено.

  Ответникът Л. А. С., представляван от адв. В. Б., оспорва частната жалба. Излага подробни съображения, че производството по вписването и заличаването на обстоятелства и обявяването на предвидени в закона актове е охранително и контролът за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари