*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Друго

Анотация

Въпрос

Неучаствалите в делбеното производство съсобственици или сънаследници на имотите - предмет на делбата могат ли да искат отмяна на влязло в сила решение по чл. 304 от ГПК?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо отделение на Гражданска колегия в закрито съдебно заседание на девети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т.Гроздева ч.гр.д.№ 189 по описа за 2022 г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал.2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на М. И. К. срещу определение № 60161 от 04.11.2021 г. по гр.д.№ 3422 от 2021 г. на Върховния касационен съд, ГК, II г.о., с което е оставена без разглеждане подадената от М. И. К. молба за отмяна по чл.304 ГПК на влязло в сила решение № 278275 от 27.11.2017 г. по гр.д.№ 53755 от 2016 г. на Софийския районен съд, II гражданско отделение, 56 състав за допускане на съдебна делба.

В частната жалба се излагат съображения за неправилност на обжалвания съдебен акт и се моли същият да бъде отменен.

В писмен отговор от 10.01.2022 г. ответницата по частната жалба В. Д. К. оспорва същата. Моли частната жалба да бъде оставена без уважение и да й се присъдят направените по делото пред ВКС разноски.

Другият ответник по частната жалбата Т. Т. К. не взема становище по нея.

Върховният касационен съд на РБ, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение счита следното: Частната жалба е подадена от легитимирано лице, в срока по чл.275, ал.1 ГПК и срещу акт на въззивен съд, който подлежи на обжалване пред ВКС на основание чл.274, ал.2 ГПК, предл.посл. във връзка с чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК.

Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна поради следното: Съгласно разпоредбата на чл.304 от ГПК отмяната на влязло в сила съдебно решение може да иска само онова неучаствало в производството трето лице, спрямо което това решение има сила, независимо че то не е било страна по делото /чл.216, ал.2 от ГПК/. Неучаствалите в делбеното производство съсобственици или сънаследници на имотите- предмет на делбата не са трети лица по смисъла на чл.304 от ГПК, тъй като по отношение на тях тази съдебна делба е нищожна и не произвежда действие. Тези лица разполагат с възможността да предявят самостоятелен иск за делба или иск за установяване обема на вещните им права върху делбените имоти, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари