Определение №269/04.05.2022 по дело №1682/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 269

  гр. София, 04.05.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на трети май през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

  ГАЛИНА ИВАНОВА

  като изслуша докладваното Костадинка Недкова т. д. N 1682 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е въз основа на касационна жалба на ответника по делото ЗК “ЛЕВ ИНС” АД срещу решение № 10249/17.03.2021 г. по в. гр. д. № 1937/2020 г. на Апелативен съд–София, с което след частична отмяна на решение № 8723/19.12.219 г. по гр. д. № 9124/2018 г. на Софийски градски съд, е уважен предявеният от М. К. М. пряк иск с правно основание чл. 226, ал.1 от Кодекса за застраховането (отм.) против ЗК “ЛЕВ ИНС“ АД за сумата от 40 000 лева, представляващи обезщетение за неимуществени вреди - болки и страдания в резултат на смъртта на нейния брат Й. К. К., настъпила при пътнотранспортно произшествие на 01.11.2015г.

  Касаторът счита, че от събраните по делото гласни доказателства не се установява ищцата да е активно легитимирана да претендира обезщетение за неимуществени връди, съобразно критериит, посочени в Тълкувателно решение № 1 от 21.06.2018 г. на ВКС по тълк. д. № 1/2016 г., ОСНГТК. Същевременно счита, че размерът следва да бъде определен по реда на § 96, ал.1 от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за застраховането, който гласи, че до влизането в сила на наредбата за утвърждаване на методиката по чл.493а, ал.2 КЗ, обезщетението за претърпените неимуществени вреди на лицата по чл.493а, ал.4 КЗ се определя в размер до 5 000 лева.

  Ответникът по жалбата и ищец по делото, М. К. М., не представя писмен отговор, с който да изрази становището си по жалбата.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, като взе предвид данните по делото и доводите на страните, приема следното:

  Касационната жалба, с оглед изискванията за редовност, е процесуално допустима – подадена е от надлежна страна в преклузивния срок по чл.283 ГПК срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт.

  От фактическа страна са безспорно установени настъпилото на 01.11.2015г. ПТП, противоправното поведение на Л. Р., наличието на негова валидна застраховка „Гражданска отговорност" при ответното дружество към датата на ПТП, смъртта на Й. К. и причинната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари