*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 268

  София, 17.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи март през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като изслуша докладваното от съдията Николова гр. д. № 4464/2021 год. по описа на ВКС, II г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288, вр. с чл. 280, ал. 1 и ал. 2 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Столична община, представлявана от юрисконсулти С. В. и М. Д., срещу въззивното решение № 785 от 12.07.2021 год. по в. гр. д. № 1438/2021 год. на Софийски апелативен съд. С него е потвърдено решение № 261168 от 22.02.2021 год. по гр. д. № 5089/2020 год. на Софийски градски съд, с което е осъдена Столична община да заплати на А. М., гражданка на Израел, сумата 20 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени болки и страдания от увреждане на здравето, настъпило на 18.11.2019 год. в гр. София, ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното плащане, и е отхвърлен иска за разликата до пълния предявен размер от 25 000 лева. Уважена е и претенцията за обезщетение за имуществени вреди в размер 6 430 лева – сторени разходи за лечение, ведно със законната лихва, считано от датата на исковата молба – 11.06.2020 год.

  За да потвърди решението в осъдителните му части, въззивният Софийски апелативен съд приема, че искът е установен по основание – наличие на вреда, която е в причинна връзка с виновно противоправно поведение на лица, натоварени от ответната община да поддържат в изправност общинските пътища. Падането се е случило в тъмната част на денонощието, като видно от заключението на вещото лице деформираната скоба, в която се е спънала ищцата, се намира на общински път в гр. София, върху тротоара, не е била обезопасена, няма светлоотразително покритие и се намира на повече от 13 метра от най-близкия стълб на улично осветление. Отчитайки обстоятелствата по делото, съдебният състав намира за установени търпени болки и страдания по продължителност и интензитет, които обосновават приетия от първоинстанционния съд справедлив размер на дължимото обезщетение за неимуществени вреди.

  Според касатора решението е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари