*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 267

  гр. София, 17.06.2022 год.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ІІ гражданско отделение, в закрито заседание на седми март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Николова гр. д. № 3937 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година на ІІ г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288, във вр. с чл. 280 ГПК.

  Образувано е по касационната жалба на А. Х. М. от [населено място], приподписана съгласно чл. 284, ал. 2 ГПК от адв. Д. К. от АК-Х., подадена срещу въззивното решение от 4.06.2021 год. по гр. д. № 2728/2020 год. на Софийския апелативен съд, с което е отменено първоинстанционното решение от 7.02.2020 год. по гр. д. № 12152/2017 год.на Софийски градски съд в осъдителната му част за сумата 5 000 лв., която е осъдена „Първа многопрофилна болница за активно лечение София” ЕАД да заплати на касаторката на основание чл. 49, във вр. с чл. 45 ЗЗД, представляваща обезщетение за неимуществени вреди - болки и страдания вследствие получени увреждания в резултат на извършена на 22.08.2016 год. оперативна интервенция на дясното око, както и за сумата от 1 199 лв. – обезщетение за имуществени вреди от същото увреждане, ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумите и вместо това е постановено друго решение, с което са отхвърлени предявените от касаторката срещу „Първа многопрофилна болница за активно лечение София” ЕАД искове по чл. 49, във вр. с чл. 45 ЗЗД за горните суми, представляващи обезщетения за неимуществени и имуществени вреди вследствие получените увреждания – булозна кератопатия и птоза, в резултат на извършена на 22.08.2016 год. оперативна интервенция на дясното око. Със същото въззивно решение е потвърдено първоинстанционното решение в останалата му отхвърлителна част за разликата до пълните предявени размери на исковете.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК от ищцата А. М., с приподписването й от упълномощения за това адв. Д. К., с оплаквания за нищожност на въззивното решение, респ. неправилност по изложените съображения. Поддържа, че същото е постановено от съдебен състав, който не е участвал в последното съдебно заседание по делото, в нарушение на материалния закон и съществено нарушение на съдопроизводствените правила – касационни основания по чл. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари