*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №267

  гр. София, 30.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на двадесет и девети юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ ЧЛЕНОВЕ: 1. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  2. ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров ч. гр. д. № 390/2019 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

  С определение № 118 от 15.03.2019 г. по делото съдът е спрял производството до приемане на тълкувателно решение по тълкувателно дело № 2/2018 г. по описа на ОСГТК на ВКС. Счел е, че разясненията, които ще бъдат дадени по въпроса, предмет на това дело са от значение за преценката за допустимост на настоящото производството.

  По посоченото тълкувателно дело е постановен тълкувателен акт – ТР № 2/2018 от 23.06.2022 г., поради което са налице предпоставките на чл. 230, ал. 1 ГПК за служебно възобновяване на производството по делото.

  Същото е образувано по частна касационна жалба на Б. Я. М., приподписана от адв. М. Д. срещу определение № 3 от 08.01.2018 г. по ч. гр. д. № 402/2017 г. на Апелативен съд – Бургас (АС - Бургас). С последното е оставена без уважение частната жалба на настоящия жалбоподател и така е потвърдено определение № 375/07.11.2017 г. по въззивно гр. д. № 378/2016 г. на Окръжен съд – Ямбол (ОС – Ямбол) в ЧАСТТА, с която е върната частна жалба на Б. М., вх. № 3523 от 09.06.2017 г. по регистъра на окръжния съд срещу разпореждане № 142/19.04.2017 г. по въззивното гр. дело за оставяне без уважение на молбата на М. за предоставяне на правна помощ и освобождаване от държавна такса по делото, поради невнасяне в определения срок на държавна такса по нея.

  В жалбата се правят оплаквания за недопустимост на обжалваното определение и се иска неговото обезсилване.

  Частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК от легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е допустима.

  За да се произнесе, съставът на ВКС, Трето гражданско отделение, взе предвид следното:

  Въззивният (апелативен) съд в [населено място] е постановил обжалвания резултат като е приел, че връщането на частната жалба на Б. срещу разпореждане № 142 от 19.04.2017 г. по въззивно гр. д. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари