*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 267

  София, 17.05.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България,ТК, първо търговско отделение, в закрито заседание на осемнадесети април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева т.дело №1667/2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК, образувано по касационна жалба на И. П. Т. срещу решение №260104 от 12.04.2021г. по т.д.87/2021 г. на Пловдивски апелативен съд.

  Ответникът по касационната жалба – ЗД „ Бул инс“ АД,гр. София, чрез пълномощника си- адв. М. Г. е на становище, че не са налице прeдпоставки за допускане на решението до касационно обжалване.

  Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, след като прецени данните по делото приема следното:

  Касационната жалба е постъпила в срока по чл. 283 ГПК и е процесуално допустима.

  В приложеното към жалбата изложение по чл.284,ал.3,т.1 ГПК на основанията за допускане на касационно обжалване, касаторът Т., чрез пълномощника си – адв. Ст. С. е поддържал основание по чл.280,ал.1,т.1 и 3 ГПК. Поставил е въпросите : 1/ „Относно предпоставките за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от причинена смърт на техни близки на лица извън кръга на посочените в Постановление №4 от 25.V.1961г. и Постановление № 5 от 24.ІХ.1969 на Пленума на Върховния съд“. 2/ „Длъжен ли е съдът за изследва и обоснове изключителност на взаимоотношенията между ищцата и покойната й сестра, надхвърляща по съдържание общоприетото разбиране за съответната родствена връзка по иск за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди, предявен от лице извън кръга, очертан в ППВС № 4/1961 и ППВС №5/1969г.“ 3/ „ Какви предпоставки следва да бъдат изпълнени, за да приеме сезирания съд за доказано обстоятелството, че претендиращото обезщетение лице по чл.432 КЗ е изградило с починалия особено близка и трайна житейска връзка и търпи значителни морални болки и страдания от неговата загуба с продължителност във времето.“ и 4/ „ При предявен иск по чл.432 КЗ, от лице по чл.493а,ал.4 КЗ в кои случаи може да се приеме, че претърпените болки и страдания надхвърлят по интензитет и времетраене нормално присъщите за съответната родствена връзка и са сравними по интензитет и продължителност с болките и страданията на най-близките, за да е справедливо да се признае правото на обезщетение“. Страната е поддържала , че първите четири въпроса били разрешени в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари