Определение №266/06.04.2022 по дело №3125/2019


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 266

  гр. София, 06.04.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, трето отделение в закрито заседание на двадесет и четвърти февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

  ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  изслуша докладваното от съдия СИМЕОН ЧАНАЧЕВ гр. дело № 3125/2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на А. М. Г., подадена чрез адвокат М. А. П. срещу решение № ІV-41 от 23.04.2019 г. по гр. дело № 272/2019 г. на БОС /Бургаски окръжен съд/, четвърти въззивен граждански състав.

  С определение № 69 от 25.02.2020 г. настоящият съдебен състав е постановил спиране на основание чл. 292 ГПК на производството по делото до приемане на Тълкувателно решение от Общото събрание на Гражданска колегия и на Търговска колегия на Върховния касационен съд по тълкувателно дело № 6/2017 г. По образуваното тълкувателно дело № 6/2017 г. е прието Тълкувателно решение № 6/2017, обявено на 11.02.2022 г., поради което са отпаднали пречките за разглеждане на висящото гр. дело № 3125/2019 г. по реда на чл. 288 ГПК и то следва да бъде възобновено.

  По жалбата е постъпил отговор от ответника-Военно формирование 26720-Черноморец, гр.Черноморец по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който са развити доводи за правилност на постановените от предходните инстанции решения.

  ВКС /Върховен касационен съд/, гражданска колегия, състав на трето отделение, след като констатира, че касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК, при наличие на правен интерес, от страна по делото и по отношение на съдебен акт, който подлежи на инстанционен контрол приема, че жалбата е процесуално допустима.

  ВКС намира, че е налице основание за допускане на касационно обжалване по реда на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпросите: „1. Възможно ли е правото сам да определи почивката си по чл. 136а, ал. 4 от КТ (прилаган при непълнота в специалния ЗОВСРБ) на военнослужещ, работещ в условия на удължено служебно време да се погаси с кратката три годишна давност, без да е направено волеизявление на работодателя му за това? Възможно ли възражението за изтекла погасителна давност да се направи извън исковия процес?“; „2. Как правото на почивка на военнослужещ е погасено по давност преди прекратяването на служебното му правоотношение, след като давността е институт, който не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари