*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  № 266

  София, 17.05.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Първо търговско отделение, в състав:

  Председател: Елеонора Чаначева

  Членове: Росица Божилова

  Васил Христакиев

  разгледа в закрито заседание на 16.05.2022 г. докладваното от съдията Христакиев т. д. № 1949 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 280 и сл. ГПК, образувано по касационна жалба на ответника ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве“ ЕАД срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд.

  Ищецът Гаранционен фонд оспорва жалбата.

  По реда на чл. 288 ГПК съдът намери, че касационно обжалване не следва да се допуска.

  При постановяване на обжалваното решение въззивният съд е намерил за неоснователно заявеното от ответника възражение за прихващане с насрещни вземания по чл. 499, ал. 5 КЗ за възстановяване на платени от ответника застрахователни обезщетения по договори за задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ на основание поддържаната от ответника нищожност на тези договори.

  Приел е, че процесните договори не са нищожни, като по първата група от тях (по полици, неподписано от застрахованото лице) е обосновал този извод със съображенията, че в хипотезата на неположен от някоя от страните по застрахователния договор подпис не е налице основанието „липса на съгласие“, а неспазване на законоустановената форма на договора. При това положение, след като ответникът е получил застрахователните премии, регистрирал е застраховките в електронния регистър, воден от ГФ и е изплатил обезщетения по тях, от поведението му може да се заключи, че не е оспорвал действителността на изявленията на основание липса на форма, поради което и съгласно чл. 293, ал. 3 ТЗ не може да се позовава на нищожността.

  Във връзка с втората група договори (по полици, при които положените за застрахован подписи са били изпълнени от трети неустановени лица, а не от посочените в самите полици като застраховани физически лица, респ. от законните представители на застрахованите юридически лица) съдът е изложил съображения, че това обстоятелство се квалифицира не като липса на съгласие, а като действие без представителна власт с последица висяща недействителност на сделката, на която обаче може да се позове само мнимо представляваното лице, но не и ответникът. Допълнително относно договорите със застраховани лица – търговски дружества е изложил и съображенията, че е налице и потвърждаване на извършеното без представителна власт сключване на договорите предвид установеното плащане на застрахователните премии.

  По отношение на доводите за нищожност на същите застрахователни договори на основание липса на застрахователен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари