Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 266

  гр. София, 23.06.2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито съдебно заседание на тридесет и първи май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  изслуша докладваното от съдия Анна Баева ч.т.д. № 1816 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Р. Й. С., представляван от адв.С. Ч., срещу решение № 33 от 11.01.2021г. по в.гр.д. № 2174/2020г. на Софийски апелативен съд, Гражданско отделение, VII въззивен граждански състав, в частта, имаща характер на определение, с което е потвърден постановеният от Софийски градски съд с определение № 4489 от 28.02.2020г. по гр.д. № 3938/2018г. отказ да измени решението си в частта за осъждането на Р. Й. С. да заплати на „ЗД Бул инс“ АД разноски по делото в размер на 1 596,06 лева – адвокатско възнаграждение.

  Частният жалбоподател намира за неправилен извода на въззивния съд, че първоинстанционният съд е съобразил размера на адвокатското възнаграждение с отхвърлената част на иска, като го е намалил от 1922,96 лева до 1596,06 лева. Сочи, че съдът не е взел предвид, че в диспозитива на първоинстанционното решение е прието, че адвокатското възнаграждение възлиза на 1722,96 лева с ДДС. В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК частният жалбоподател прави искане за допускане на касационно обжалване на въззивното решение в частта, имаща характер на определение, на основание чл.280, ал.2, предл.3 ГПК – поради очевидната му неправилност, като за обосноваването й е повторил оплакванията си, изложени в частната касационна жалба.

  Ответникът ЗД „Бул Инс“ АД и третото лице – помагач на ответника З. А. Ш. не изразяват становище по частната касационна жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, констатира, че частната касационна жалба е подадена от надлежна страна, срещу акт, подлежащ на обжалване по реда на чл.274, ал.3 ГПК, като е спазен преклузивният срок по чл.275, ал.1 ГПК.

  С определение № 4489 от 28.02.2020г. по гр.д. № 3938/2018г. Софийски градски съд е оставил без уважение подадената от Р. Й. С. молба по чл.248 ГПК за изменение на постановеното по делото решение в частта за разноските. Отбелязал е, че с оглед наведеното от ищеца искане по чл.78, ал.5 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари