*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №265

  гр. София, 16.06.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и трети март, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  като изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело № 4802/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба Н. М. Ш., [населено място], чрез пълномощника адвокат П. Ю., срещу въззивно решение № 133/24.06.2021 г. по гр. д. № 1115/2021 г. на Окръжен съд - Пловдив.

  В касационната жалба се поддържат оплаквания, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост - основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 2 и т. 3 ГПК.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се поддържа, че решението е недопустимо и очевидно неправилно - основания за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 2, предл.2 и 3 ГПК. Твърди се, че е налице и основание за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по допълнително конкретизирани въпроси: 1. Допустимо ли е въззивният съд да приложи служебно за пръв път във въззивната инстанция диспозитивни норми, без да е налице позоваване на страната; 2.Преклудирано ли е правоизключващо възражение срещу основателността на иска, което не е включено в отговора на исковата молба, в отговора на въззивната жалба и за което няма изложени факти от страната. Сочи се противоречие с ТР№1/2013г. на ОСГТК на ВКС.

  Ответниците по касация А. Д. Ш. и Д. А. Ш., [населено място], са подали писмен отговор по чл.287 ГПК, в който изразяват становище,че не следва да се допуска касационно обжалване на въззивното решение, а по същество и за неоснователност на касационната жалба.Претендират присъждане на направените в касационното производство разноски.

  Касационната жалба е подадена срещу подлежащ на обжалване акт на въззивния съд, в срока по чл. 283 ГПК и отговаря на изискванията на чл. 284 ГПК, поради което е процесуално допустима.

  При проверка допустимостта на касационното производство, ВКС, ІІ г. о. констатира следното:

  С обжалваното решение е обезсилено решение №260506 от 18.02.2021г., по гр.д. №3186/2019г. на Районен съд- Пловдив, в частта, с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари