*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 264

  Гр. София, 20.06.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на двадесети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова

  ч.т.д. № 1354/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството по делото е образувано по подадена от Л. И. С., И. И. П. и О. И. П., чрез процесуален пълномощник, молба по чл. 282, ал. 2 ГПК, с искане за спиране на изпълнението на невлязлото в сила въззивно решение № 692/12.05.2022 г. на САС, ГО, 12 състав по в. гр. д. № 3208/2021 г., с което молителите са осъдени да заплатят на ИНВЕСТ МЕДИКА ВАРНА ЕООД сумата от 43 112.51 лв.

  Молбата за спиране на изпълнението е придружена от: цялото въззивно дело, касационна жалба срещу въззивното решение, депозирана пред ВКС с рег.№ 5319/17.06.2022 г. - в срока по чл. 283 ГПК, изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК на основанията за допускане на касационно обжалване, доказателства за внесена държавна такса по сметка на ВКС в размер на 30 лв., както и доказателства за наложен обезпечителен запор за сумата 42 804.74 лв. върху банкова сметка на И. П. в ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ АД, като банката е удостоверила, че към 01.06.2022 г. наличността по сметката позволява пълното обезпечаване на запора. Във връзка с това молителите не са изпълнили указанията на съда да внесат по сметка на ВКС сумата 43 112.51 лв., тъй като смятат, че изискването за представяне на надлежно обезпечение е с оглед защитата на интереса на другата страна, а в конкретния случай той е охранен в достатъчна степен посредством наложения запор.

  Върховният касационен съд в настоящия си състав намира, че искането за спиране на изпълнението на въззивното решение следва да бъде оставено без уважение. Не са изпълнени условията на чл. 282, ал. 2, т. 1 ГПК – да са представени доказателства за внесено от молителите обезпечение в размер на присъдената сума. Разпоредбата е безусловна и не подлежи на разширително или корективно тълкуване. Предвид горното, както и с оглед различния и самостоятелен характер на производствата по чл. 389 и сл. ГПК и чл. 282, ал. 2 ГПК, изложените от молителите доводи, че изпълнението на невлязлото в сила въззивно решение на САС следва да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари