*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 262

  гр. София, 16.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на осемнадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. № 727/2022 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Г. Г. М. от [населено място] срещу въззивно решение № 383 от 19.10.2021 г., постановено по в. гр. дело № 1207/2021 г. на Бургаския окръжен съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон и допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  С обжалваното решение въззивният съд е потвърдил решение № 260412 от 08.03.2021 г. по гр. д. № 545/2019 г. на Бургаския районен съд, с което на основание чл. 348 ГПК допуснатият до съдебна делба недвижим имот – апартамент с идентификатор ***** по КККР на [населено място], с площ от 67, 64 кв. м, е изнесен на публична продан.

  Процесният имот е допуснат до съдебна делба с влязло в сила решение № 3726 от 20.12.2019 г. по гр. д. № 545/2019 г. на Бургаския районен съд между Д. А. П., Е. П. Д.-П. и Г. Г. М. при квоти 1/2 ид.част общо за първите двама съделители в режим на съпружеска имуществена общност и 1/2 ид.част за третата съделителка. Апартаментът е реално неподеляем, като първоначално е придобит чрез договор за покупко-продажба от съделителката Г. Г. М. и от нейния съпруг К. Г. М. в режим на съпружеска имуществена общност, като за личен дълг на последния 1/2 ид.част от него е изнесена на публична продан и е възложена с влязло в сила постановление на ЧСИ на съделителя Д. А. П..

  При тези фактически данни въззивният съд е приел, че делбата на имота следва да се извърши чрез изнасянето му на публична продан. Във връзка с направеното от касаторката искане за възлагане на жилището по реда на чл. 349, ал. 1 ГПК са изложени съображения, че тази разпоредба не може да се тълкува разширително и е приложима единствено в хипотезите на прекратяване на съпружеската имуществена общност поради смърт на единия съпруг или развод, а не и в настоящия случай, при който тя е прекратена ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари