Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №262

  гр.София , 17.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на четиринадесети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова ч.т.д.№218/2022,.,за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.3 ГПК.

  С определение №884/30.03.2021г. по ч.гр.д.№859/2021 г. Софийски апелативен съд е потвърдил определение от 11.01.20г. и определение от 21.01.21г. по гр.д.№244/2022г. по описа на Софийски градски съд,с които е са оставени без уважение молбите на С. Г. С. и С. И. С. за тълкуване на определението му от 03.01.2018г. и за предоставяне на правна помощ по реда на чл.94 ГПК.

  Срещу това определение на САС е подадена частна касационна жалба вх.№5927/12.04.2021г. от С. Г. С. и С. И. С., в която се твърди недопустимост на акта по съображения, че съдът не е следвало да се произнася по искането за тълкуване, докато не се произнесе по молбата за предоставяне на правна помощ. Поддържат се и оплаквания за незаконосъобразност, която, според частните касатори, произтича от неизпълнение на задължението на съда да изиска допълнителни документи при разглеждането на искането за предоставяне на правна помощ, както и да извърши служебни справки в НАП, НОИ, АВп и навсякъде, където прецени, за установяване на относимите към искането обстоятелства. Позовават се на нищожност на определението на въззивната инстанция, без да излагат конкретни аргументи във връзка с това оплакване. Претендират отмяна на определението и уважаване на направените с молбите им искания.

  С разпореждане от 14.04.21г. съставът на САС е оставил частната касационна жалба без движение с указания до частните касатори да представят изложение на основанията за допускане на касационно обжалване, като посочат материално-правен и/или процесуално-правен въпрос /въпроси/, които в определението му са били разрешени в противоречие със задължителната практика на ВКС и ВС или в противоречие с практиката на Съда на ЕС или Конституционния съд на Република България. С молба от 17.05.21г. частните касатори са поискали да им бъде предоставена правна помощ, за което съдът е изискал от тях да представят необходимите за извършване на преценката за уважаване на искането декларации и писмени доказателства и след изтичането на определения срок, в който указанията му не са били изпълнени, се е произнесъл с определение №2235/17.08.21г., с което е оставил без уважение молбите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари