Определение №261/08.04.2022 по дело №3262/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 261

  София, 08.04.2022 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на тридесет и първи март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия А. Бонева гр. дело № 3262 по описа за 2021 г. взе предвид следното

  Производството по делото е образувано по касационна жалба, подадена от “Джи и Фармасютикълс“ ООД, представлявано от управителя Е. И., чрез юрисконсулт К. Л., срещу въззивно решение № 260198/09.06.2021 г., постановено от Софийски окръжен съд по въззивно гр.д. № 279/2021 г.

  Касаторът излага доводи за неправилност поради противоречие с материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост.

  Насрещната страна И. Д. О., чрез адвокат Х. Я., отговаря в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, евентуално – че касационната жалба е неоснователна.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е допустима.

  Подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговаря на изискванията по чл. 284, ал. 1 и 2 ГПК.

  Приложено е и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, както и копия на съдебните актове, на които се позовава касатора, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

  По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

  Въззивният Софийски окръжен съд, като отменил решението на първостепенния Ботевградски районен съд, отменил незаконно уволнение на И. Д. О., на осн. чл. 344, ал. 1 т. 1 КТ, възстановил я на заеманата длъжност “специалист качество“, на осн. чл. 344, ал. 1, т. 2, и осъдил работодателят “Джи и Фармасютикълс“ ООД иск да й заплати обезщетение по чл. 225 КТ в размер на 7218 лв., на осн. чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ, на осн. чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ, както и съдебноделоводните разноски по делото.

  За да постанови този резултат, въззивният съд установил, че И. О. е работила в дружеството по трудов договор, сключен на 25.06.2014 г. (изменян неколкократно) като последната заемана от нея длъжност е “специалист качество“. Основният предмет на дейност на работодателя е производство и търговия с лекарствени продукти. Работодателят е отправил ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари