Определение №26/25.01.2022 по дело №2107/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 2 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно възможността за освобождаване от задължение за внасяне на държавна такса на страна по делото, имаща качеството търговец и предпоставките за това.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесети януари през две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ДАРИЯ ПРОДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА, АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Христова ч.т.д. №2107 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274, ал.3 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна касационна жалба от Н. И. Н., действащ като ЕТ „НИКИ-2003-Н. Н.“, [населено място], чрез адв.Д.С. срещу определение №321/13.08.2021г., постановено по ч.т.д. №265/2021г. на Апелативен съд– Велико Т., с което е потвърдено определение от 16.06.2021г. по т.д.№223/2019г. на Окръжен съд- Велико Търново. С първоинстанционното определение е оставена без уважение молбата на жалбоподателя за освобождаването му от заплащане на държавна такса за подадената от него въззивна жалба срещу постановеното по делото решение.

Жалбоподателят моли за отмяна на обжалваното определение като неправилно- постановено при нарушение на закона. Излага доводи, че отказът на съда да го освободи от държавна такса за въззивно обжалване противоречи на практиката на ЕСПЧ и СЕС. Моли да бъде отменено определението на въззивния съд и да бъде освободен от държавна такса или делото за бъде върнато на апелативния съд за ново произнасяне.

Допускането на касационното обжалване се основава на предпоставките по чл.280, ал.1 ГПК, т.1- т.3 и чл. 280, ал. 2, пр. 3 ГПК. Касаторът поддържа, че въззивният съд се е произнесъл по значими за изхода на спора правни въпроси, които могат да бъдат обобщени- относно възможността за освобождаване от задължение за внасяне на държавна такса на страна по делото, имаща качеството търговец и предпоставките за това.

Твърди, че въпросите са разрешени от въззивния съд в противоречие с практиката на ВКС, обективирана в цитираните определения на ВКС /основание по чл.280, ал.1, т.1 ГПК/, както и в противоречие с решения на СЕС /основание по чл.280, ал.1, т.2 ГПК/. Поддържа и основанието за допускане до касация по чл.280, ал.1, т.3 ГПК с твърдение, че въпросите са от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото. Сочи и основанието за касация по чл.280, ал.2, т.3 ГПК, като излага съображения за очевидна неправилност на обжалваното определение.

Мотиви

Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Първо отделение, след преценка на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари