*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 257

  гр. София, 13.06.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  като изслуша докладваното от съдията Н. гр. д. № 3565/2021 год. по описа на ВКС, II г.о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288, вр. с чл. 280, ал. 1 ГПК, образувано по касационната жалба на В. И. П., П. И. П., Д. Т. И., А. В. В., Т. В. В., З. В. П. и В. В. Д.-К., чрез пълномощника им адв. Юр. М. от АК - Д., срещу въззивното решение № 427 от 26.02.2021 год. по в. гр. д. № 1950/2020 год. на Окръжен съд – Варна /поправено с допълнително решение № 915 от 19.05.2021 год. по същото дело/. С него е отменено първоинстанционното решение № 8 от 27.01.2020 год. по гр. д. № 242/2017 год. на районен съд - Генерал Тошево в частта, с която е отхвърлен предявеният от ищците, част от които са касаторите, иск за делба на имот № *, представляващ нива с площ 10.143 дка, новообразуван от имот стар № *, в землището на [населено място], [община] и вместо това е допусната делба на този имот между страните по делото при посочените квоти. В останалите му части, с които искът за делба на имоти № № * – нива с площ 5.714 дка и * – нива с площ 10.143 дка, новообразувани от същия имот стар № *, е отхвърлен, въззивният съд потвърдил първоинстанционното решение.

  Въззивният съд се е произнесъл и по разноските.

  Решението е обжалвано изцяло по съображения за допуснати нарушения при прилагане на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила с искане същото да бъде отменено и вместо това се допусне делба на процесните три земеделски имота, собственост на общия наследодател Т. Д., като от делбата бъдат изключени ответниците и се преразпределят квотите на останалите наследници, евентуално да се изменят съделителите и квотите по отношение допуснатия до делба имот, евентуално делото се върне за ново разглеждане от друг въззивен състав. Касаторите възразяват и по отношение на присъдените в тяхна тежест разноски, в т. ч. и поради прекомерността им.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари