*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 256

  гр. София, 16.06.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на осми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова ч. т. д. № 1194/2022 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.274, ал.2, изр.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Аеропак Инженеринг“ ООД със седалище в [населено място], представлявано от управителя Л. П., срещу определение № 59 от 21.03.2022 г., постановено по т. д. № 779/2021 г. от състав на ВКС, Търговска колегия, Първо отделение. С посоченото определение е оставена без уважение молбата на „Аеропак Инженеринг“ ООД за освобождаване от внасяне на държавна такса за разглеждане по същество на подадената от дружеството касационна жалба срещу въззивно решение № 12270 от 09.11.2020 г. по в. т. д. № 741/2020 г. на Апелативен съд - София.

  Частният жалбоподател поддържа оплаквания, че съставът на ВКС, постановил определението, не е преценил правилно представените доказателства относно имущественото състояние на дружеството и необосновано е приел, че заплащането на държавна такса в размер на 852.31 лв. за разглеждане по същество на касационната жалба не представлява непреодолимо препятствие пред достъпа до правосъдие на дружеството, което не е обявено в несъстоятелност. Изразява несъгласие с извода в определението за недоказаност на актуалното имуществено състояние на дружеството след датата 23.04.2021 г. и излага доводи, че при необходимост съдебният състав е следвало да му предостави възможност да ангажира доказателства и/или служебно да извърши справка за обстоятелствата, които имат значение за освобождаване от задължението за внасяне на държавна такса. Развива съображения за липса на задължения за съдружниците в ООД да се ангажират с държавната такса, дължима от дружеството при участието му като страна в гражданския процес. Предвид оплакванията и доводите в жалбата, частният жалбоподател прави искане обжалваното определение да бъде отменено с произтичащите от това последици.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след преценка на данните и доводите по делото, намира следното :

  Частната жалба е допустима - подадена е от надлежна страна в срока по чл.275, ал.1 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, но по същество е неоснователна.

  За да остави без уважение молбата на „Аеропак Инженерин“" ООД за освобождаване от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари