*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 255

  гр. София, 29.06.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: Александър Цонев

  Членове: Филип Владимиров

  Джулиана Петкова

  като изслуша докладваното от съдията Александър Цонев ч. гр. д. № 3310/2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК. Образувано е по частна жалба, подадена от М. С. В., срещу определение № 273/28.06.19г., постановено по ч.гр.д. 333/2019 г. на Пловдивски апелативен съд, с което е потвърдено разпореждане на Хасковски окръжен съд за връщане на касационна жалба срещу решение №59/2019 г. на Хасковски окръжен съд, с което са изменени мерки относно местоживеенето и личните отношения на детето Т. М. В. с бащата М. С. В., както и е дадено разрешение на детето заедно със своята майка да напуска пределите на България, като осъществява пътувания до Германия и останалите държави от ЕС за срок от 5 години.

  Частният жалбоподател иска допускане на касационно обжалване на определението на ПАС по въпроса дали апелативен съд е компетентен да се произнесе по допустимостта на касационна жалба.

  Настоящият състав на ВКС счита, че са налице предпоставките за допускане на касационно обжалване, поради вероятна недопустимост на обжалваното определение, тъй като преценката за допустимост на касационната жалба е от компетентност на ВКС. Съгласно тълкувателно решение от 23.06.22г., постановено по т.д. 2/2018 г. на ОСГТК, компетентен да разгледа частна жалба срещу разпореждане за връщане на касационна жалба, постановено от окръжен съд, е касационният, а не апелативният съд. По тази причина определението на апелативен съд следва да се обезсили, и да се приеме за разглеждане частна жалба с вх.№ 4375/30.04.2019г., по описа на Хасковски окръжен съд, подадена от М. С. В. срещу разпореждане №340/2019 г., постановено по в.гр.д. 840/2018 г. на Хасковски ОС, с което е върната касационната жалба, подадена от М. С. В., срещу решение №59/2019 г. на Хасковски окръжен съд, с което са изменени мерки относно местоживеенето и личните отношения на детето Т. М. В. с бащата М. С. В., както и е дадено разрешение на детето заедно със своята майка да напуска пределите на България, като осъществява пътувания до Германия и останалите държави от ЕС за срок от 5 години.

  Хасковският ОС е върнал касационната жалба по причина, че не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари