Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За критериите при определяне по справедливост на обезщетение за неимуществени вреди /болки и страдания/.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, Първо отделение в закрито заседание на 13 април , две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ:
КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА, АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Боян Балевски търговско дело №1582/2021 г. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба от страна на пълномощника на М. Н. И. ЕГН: [ЕГН], последната действаща чрез нейната майка и законен представител Т. К. И. ЕГН: [ЕГН], срещу решение № 427 от 26.04.2021 г. на Софийски апелативен съд по гр.д. №3629//2020 г., с което е потвърдено първоинстанционното решение № 5100 от 24.08.2020 г. по гр.д. № 13038/2019 г. на СГС, в частта, с която е бил отхвърлен искът на същата срещу ЗК „Бул Инс“ АД-София, за присъждане на застрахователно обезщетение в хипотезата на чл. 432, ал. 1 КЗ за разликата между 40 000 лева до 70 000 лева, за претърпени болки и страдания от телесни увреждания в следствие на настъпило на 17.05.2019 г. пътно-транспортно произшествие /ПТП / .

В касационната жалба се навеждат оплаквания за неправилност на въззивното решение.

В изложението на основанията за допускане на касационното обжалване жалбоподателят сочи, че правните въпроси от значение за спора са решени в противоречие със задължителната практика на ВКС– основание за допускане до касация, съгласно чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК.

Ответникът по касационната жалба в отговора на същата изразява становище за неоснователност.

Мотиви

Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение , като констатира, че решението е въззивно и цената на иска е над 20 000 лева намира, че касационната жалба е допустима , редовна и подадена в срок.

При постановяване на въззивното решение , съдебният състав на САС е изложил следното:

Обжалваното първоинстанционно решение е влязло в законна сила в частта, с която е уважен искът за заплащане на застрахователно обезщетение за причинени неимуществени вреди при настъпване на процесното застрахователно събитие на 17.05.2019 г. – за сумата от 40000 лева, т.е.-в частта, в която не е обжалвано първоинстанционното решение от ответника), поради което, според съда, основанието (правопораждащите спорните материални права юридически факти) на предявения осъдителен иск е установено със сила на пресъдено нещо. Следователно, спорът пред САС е относно това, дали първоинстанционният съд правилно е приложил критериите за справедливост, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

  • Решение по чл. 290 ГПК
    Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021
    За критериите при определяне по справедливост на обезщетение за неимуществени вреди /болки и страдания/. (По иск срещу ЗК „Бул Инс“ АД за присъждане на застрахователно обезщетение в хипотезата на чл. 432, ал. 1 КЗ за разликата между 40 000 лева до 70 000 лева, за претърпени болки и страдания от…

Цитирани норми и термини

ИЗТОЧНИКВКС - линк към акта на страницата на съда
съдия Боян Балевски
Боян Балевски завършва Юридическия факултет на СУ“ Св. Климент Охридски“ през 1991 година. Започва професионалната си кариера като младши съдия в Пловдивски окръжен съд през 1992 г. Последователно е бил съдия в Районен съд-Пловдив, в Софийски районен съд и в Софийски градски съд. От 2012 година и понастоящем е съдия в Търговска колегия на Върховен касационен съд.
0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари